Továbbra sem számít a Babaváró teljes összege önerőnek lakásvásárláskor

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2021. december 22. - 01:45

Nem bizonyultak igaznak a híresztelések.

A Babaváró hitel népszerű konstrukció a családot tervezők számára, hiszen a felvehető 10 millió forint utáni első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ez akár a teljes futamidőre is nyújtható, ha az igénylőknek 5 éven belül gyermeke születik, így gyakorlatilag megfelel egy kamatmentes kölcsönnek.

Előnyei nem csupán ennyiben merülnek ki, a második baba születésekor ugyanis a tartozás 30 százaléka kerül elengedésre, harmadik gyermek esetén pedig megszűnik a további fizetési kötelezettség, a hitel támogatássá alakul át – foglalta össze közleményében a Bankmonitor.

A konstrukció az ingatlanvásárlás előtt állók körében is népszerű, mert a Babaváró hitel összege lakáshitel esetén 75 százalékban önerőként is beszámítható. Felröppentek olyan hírek, miszerint jövő évtől 100 százalékban beszámíthatóvá válik, de ezek hamisnak bizonyultak.

A Magyar Nemzeti Bank vezetői körlevele alapján a lakásvásárlási célra igényelt hitel összegének 75 százaléka támogatásnak, 25 százaléka pedig jelzáloghitelnek tekintendő. Ez akkor lényeges, ha a vásárlók lakáscélú jelzáloghitelt is igényelnének a vásárláshoz – számolt be a 24.hu.

Mennyit tesznek félre a magyarok a havi fizetésükből?

A hitelösszeg meghatározásakor a jövedelem nagysága is számít, a fizetésnek elegendőnek kell lennie a hitel részleteinek törlesztéséhez. A körlevél alapján a Babaváró hitel és lakáshitel összege bizonyos esetekben átlépheti a vételár 80 százalékát, az ilyen ügyletek száma azonban nem haladhatja meg a bank lakáshiteleinek 5 százalékát.