Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Bábának tanulnak a fiatal afgán nők, hogy a távoli falvakban segíthessenek

TÉMÁK:
#Afganisztán #ENSZ
Fotó: Segélycsomagok átvételére várnak afgán nők Kabulban 2023. január 17-én. MTI/EPA
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ENSZ jelentései szerint minden második órában meghal egy afgán nő a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos komplikációk miatt, ami a legmagasabb anyai halálozási arány Ázsiában.

Az afganisztáni Bámiján tartomány hófödte hegyekkel körülvett faluja festői szépségű, ám az elszigeteltsége miatt annál több veszélyt rejt a terhes nők számára, amelynek kapcsán a 35 éves Aziza Rahimi is megosztotta fájdalmas tapasztalatait.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Elmondása szerint tavaly vesztette el a kisbabáját, miután orvosi ellátás nélkül, iszonyatos fájdalommal küszködve hozta világra gyermekét, a halálán pedig a mai napig nem tudta túltenni magát, hiszen ha lett volna segítsége, talán másként történnek a dolgok.

Hasonlóképp gondolkodott egy csapat fiatal nő, akik elhatározták, hogy elutaznak a tartományi fővárosba, ahol elvégeznek egy kétéves bábaképzést, mert így számtalan édesanyának nyújthatnának segítséget a szülésnél – írta az Al Jazeera.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Watan Szociális és Technikai Szolgáltatások Szövetsége (helyi jótékonysági szervezet) vezetésével jött létre a program, amelyre eddig 40 nő jelentkezett a környékbeli településekről.

A világszervezet abban bízik, hogy ezt a kezdeményezést később más tartományokra is ki tudják majd terjeszteni, ugyanis az adatok szerint minden második órában meghal egy afgán nő a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos komplikációk miatt, ami rendkívül aggasztó.