Az Azovsztal parancsnoka megosztotta, mi a legfontosabb számukra

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételrõl készített képen ukrán katonák viszik sebesült társukat a mariupoli Azovsztal acélmû területén 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmû területét. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. május 22. - 00:45

Az ukrán Azov ezred parancsnoka szerint Mariupol ostroma közben a katonai vezetők elrendelték, hogy három fő szempontot tartsanak szem előtt: a civileket, a sebesülteket és a halottakat.

Denisz Prokopenko, az ukrán Azov ezred parancsnoka, s Mariupol utolsó védőinek vezetője egy videóüzenetben jelentette ki, hogy az ezred folyamatosan hangsúlyozza, hogy van három olyan pont, melyeket minden körülmények között prioritásként kell kelezni: a civilek, a sebesültek és a halottak.

Az AP lefordította a parancsnok szavait, s azt írják, “a legfelső katonai vezetés Mariupol ostroma kapcsán elrendelte, hogy óvják meg a helyőrségi katonák életét és egészségét, valamint hagyjanak fel a város védelmével” – idézte a Sky News.

A parancsnok úgy fogalmazott, még a legsúlyosabb harcok, valamint az oroszok általi bekerítés közepette is azt hangsúlyozták, hogy van három olyan dolog, melyeknek prioritást kell élvezniük minden körülmények között, így tehát figyelni kell a civilekre, a sebesültekre, és az elhunytakra is.

Megosztotta, abban reménykedik, hogy a Mariupolban elesett ukrán hősök földi maradványai eljutnak majd családjaikhoz és méltósággal elbúcsúzhatnak majd elhunyt szeretteiktől. Eközben a brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy valószínűleg akár 1700 ukrán katona is megadhatta magát az Azovsztalnál, míg az orosz védelmi minisztérium szerint már mindenki letette a fegyvert.