Moszkva azt fontolgatja, elcseréli Medvedcsukra az Azovsztal védőit

Fotó: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által õrizetbe vett, megbilincselt kezû Viktor Medvedcsuk ukrán politikusról egy meg nem nevezett helyszínen 2022. április 12-én. Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésû oroszbarát párt parlamenti képviselõje és egyik vezetõje. Hazaárulás vádjával házi õrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért idõközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Czinder Tímea

2022. május 22. - 07:37

A Putyinhoz közel álló orosz oligarcha jelenleg ukrán fogságban van, miután a háború kitörésekor megpróbált megszökni a házi őrizetből.

Leonyid Szluckij, az orosz tárgyalócsapat vezető tagja szerint Moszkva azon gondolkodik, hogy a mariupoli Azovsztal acélgyárban foglyul ejtett ukrán harcosokat egy Vlagyimir Putyinhoz közel álló oligarchára cseréli, méghozzá Viktor Medvedcsukra – olvasható a The Guardian cikkében.

A „sötétség hercegeként” is emlegetett 67 éves üzletember Ukrajna egyik leggazdagabb embere, aki kulcsfontosságú politikus volt az országban több évtizeden keresztül. Szoros szálak fűzik Vlagyimir Putyinhoz is – ő az orosz vezető egyik lányának keresztapja -, az ukrán közvélemény jelentős része azonban mélyen szkeptikus volt vele szemben.

Medvedcsuk múltbéli interjúiban nyíltan hangot adott annak, hogy nem ért egyet Putyin álláspontjával, miszerint Ukrajna és Oroszország egy nemzet, később azonban hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, ahonnan megszökött, de az ukrán erők ismét elfogták a katonai álcában menekülő férfit.

Annak ellenére, hogy a múlt hónapban a Kreml még nem mutatott hajlandóságot Medvedcsuk kiszabadítására, Szluckij szerint most „tanulmányozzák a lehetőséget”. Ha a fogolycsere létrejön, az oligarcháért cserébe a Mariupolt védő harcosokat engedhetik szabadon, akik korábban az félkatonai egység, az Azov-ezred tagjai voltak, mielőtt integrálódtak volna az ukrán fegyveres erőkbe.