Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Míg minden szempár az Izrael-Gáza konfliktusra fókuszál, Azerbajdzsán elfoglalja a Szeván-tavat

Fotó: MTI/EPA/Poman Ismayilov
not image

Borbély Fanni

2021. május 15. - 03:30

Miközben a világ szeme a Gázai övezet és Izrael közötti konfliktusra szegeződött, Azerbajdzsán megragadta az alkalmat, hogy 3,5 kilométerre behatoljon az Örmény Köztársaság területére, és elfoglalja a Szeván-tó egészét.

A Szeván-tó, amely egy gleccsertó, 2678 méteres tengerszint feletti magasságban, Örményország (70 százalékos részesedéssel) és Azerbajdzsán (a maradékkal) között van felosztva.

Menua Hovsepyan, az Örményország déli részén fekvő Szjounik tartomány Goris önkormányzatának alpolgármestere elmondta:

“Tegnap török (azerbajdzsáni) tisztek érkeztek Ishkhanasar legelőire, és azt mondták, hogy a GPS-ük szerint a falu melletti tó Azerbajdzsánhoz tartozik.”

Az örmény védelmi minisztérium megerősítette, hogy az azerbajdzsáni hadsereg “május 12-én kora reggel” előrenyomult Szjounik tartományban. “Az azerbajdzsáni fegyveres erők, megpróbálták “kiigazítani a határt”, bizonyos munkálatok elvégzésével Szjounik egyik határ menti régiójában” – tették hozzá: “tárgyalások folynak a helyzet megoldására”.

Goris alpolgármestere, Irina Joljan szerint “több száz azerbajdzsáni katona három kilométert haladt előre Verishen falu felé”. “Az örmény félnek nem volt védelme, nem volt ott senki, akivel az ellenségnek harcot kellett volna vívnia” – folytatta Irina. “A helyzet rendkívül veszélyes, mivel a térségben 9 település használja a Szeván-tavat” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az orosz békefenntartók, az örmény hadsereg első hadtestének parancsnokai, továbbá az azerbajdzsáni katonaság részvételével tárgyalásokat folytattak annak érdekében, hogy az azeriek visszatérjenek eredeti pozícióikba, mindeddig sikertelenül.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök megerősítette, hogy Azerbajdzsán elfoglalta a Szeván-tavat, de az örmény és az azerbajdzsáni erők között nem voltak összecsapások. Kritikusnak nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy békés tárgyalások útján próbálják megoldani a kérdést.

A Szeván-tó elfoglalására akkor került sor, amikor Azerbajdzsán védelmi minisztériuma bejelentette a május 16-20-ra tervezett nagyszabású hadgyakorlatokat: a gyakorlatokon 15 ezer katona, több száz egységnyi katonai felszerelés, köztük páncélozott járművek, tüzérség és 50 egységnyi repülőgép-felszerelés vesz részt – írja a Greek City Times.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.