Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Az USA-nak nagyon nem tetszik a koszovói-szerb konfliktus

Fotó: Videofelvételről készített képen rendőrautó lángol kisebbségi szerb tüntetők és rendőrök összecsapása alatt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 26-án, miután a tüntetők meg akarták akadályozni, hogy a településen újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármester belépjen az önkormányzat épületébe. Koszovó több, szerbek lakta településén zavargások törtek ki, emiatt a hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltő Aleksandar Vucic a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget. MTI/AP
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az USA úgy döntött, határozott üzenetben ítéli el a koszovói kormányt a szerb kisebbség elleni erőszak miatt.

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy a koszovói kormány erőt alkalmazott a fennhatósága alatt álló terület északi, szerb többségű részén – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken.

Soron kívül Rendőrök mentették ki az Európa-liga döntőjének játékvezetőjét a Ferihegyen

Antony Blinken közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a koszovói hatóságok az Egyesült Államok és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel. Észak-Koszovó szerbek lakta részén a szerb nemzetiségű lakosság egy csoportja blokádot állított egyes önkormányzati  épületek elé, a tiltakozók ellen a rendőrség könnygázt is bevetett pénteken.

Az amerikai közlemény szerint a hatósági intézkedés nagy mértékben és szükségtelenül élezte ki a feszültségeket, aláásva a nemzetközi erőfeszítéseket a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása érdekében, ezért arra szólítják fel Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy változtasson politikája irányán.

(MTI)