Az USA felvette a versenyt Kínával a hiperszonikus rakéták fejlesztésében

Flickr/SandiaLabs
not image

Borbély Fanni

2021. február 15. - 06:05

Az amerikai hadsereg már kiválasztotta első egységét, mely használhatja majd az USA első hiperszonikus rakétáit, mely lépéssel most beérték legnagyobb riválisukat, Kínát.

Az egyelőre meg nem nevezett katonai egység hamarosan megkapja az új fegyverek kezeléséhez szükséges felszerelést, L. Neil Thurgood altábornagy, a gyorsreagálású katonai egységek vezetője pedig elmondta, az egységet szeptemberre teljes felszereléssel látják majd el, magát a fegyvert viszont egyelőre nem veszik birtokba, mivel még fejlesztés alatt áll.

Az altábornagy arról is beszélt, hogy a fegyverek nagy valószínűséggel jelentős mértékben fogják befolyásolni a jövőbeli hadviselést, éppen ezért a Pentagon kiemelt fontosságú prioritásként kezeli azokat. A rakéták akár 5 Mach, vagy még ennél is nagyobb sebességgel is képesek haladni, mely körülbelül ötszöröse a hangsebességnek.

Ez azt jelenti, hogy egy hiperszonikus fegyver másodpercenként megközelítőleg 1,6 kilométert tesz meg, továbbá elképesztő sebessége valamint sík pályája és manőverezési képessége miatt a rakétát sokkal nehezebb detektálni. Mindenesetre, az USA ezzel még a fejlesztéssel is elmaradni látszik legfőbb riválisaitól, Kínától vagy éppen Oroszországtól.

Peking már a DF-17 elnevezésű, legújabb technológiával készült hiperszonikus rakétával büszkélkedhet, mely a szakértők szerint képes lenne csapást mérni a régió amerikai támaszpontjaira. Oroszország 2019 decemberében hozta nyilvánosságra Avangard névre keresztelt rakétáit, Putyin pedig azt állította, az új fegyver akár a hangsebesség hússzorosával is képes haladni, éppen úgy, mint egy meteorit.

A Daily Express azt írja, az amerikai haditengerészet és a légierő jelenleg is fejleszti saját, hiperszonikus rakétáját, a haditengerészet pedig azt reméli, 2023-ig befejezik a hajóról indítható fegyverük fejlesztését, melyet 2024-ben egy tengeralattjáró által indítható rakéta fog követni.