Az orvosok endémiára figyelmeztetnek, meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal

Flickr/MichaelGubi
not image

Borbély Fanni

2021. február 14. - 05:23

David Heymann brit infektológus professzor szerint az epidemiológusok és a közegészségügyi alkalmazottak is egyetértenek abban, hogy a koronavírus még egy ideig mindennapjaink része lesz, a pandémia pedig endémiává fog alakulni idővel.

A koronavírus elleni vakcinák tömeges szállítása több gazdagabb országba megkezdődött, ezzel egy időben pedig egyre gyorsabb ütemben kezdődtek meg a tömeges oltások is, ám a populáció immunizálása még egy ideig el fog tartani.

Több fejlődő ország még mindig nem kapott egyetlen adag oltóanyagot sem, mely rendkívül kockázatos egészségügyi szempontból, és a leginkább kiszolgáltatottabbakat veszélyezteti. Az orvosok a kialakult helyzet miatt arra figyelmeztetnek, a biztonságos és hatékony koronavírus elleni vakcinák tömeges beadatása ellenére is endémiássá válhat a vírus.

A CNBC azt írja, a Johns Hopkins Egyetem által összeállított tanulmány szerint eddig világszerte 107 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, és további 2,36 millió polgár vesztette életét a koronavírus okozta szövődmények miatt. David Heymann, infektológus professzor álláspontja szerint a vírus könnyedén endémiává alakulhat a tavaly év végi állapotok alapján.

A professzor szerint meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, és le kell vonnunk a következtetéseket az elmúlt évből, ugyanis csak akkor tudunk hatékonyan küzdeni az újabb hullámok ellen, ha igyekszünk biztosítani a kórházak normális működését, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a globális szintű tömeges oltásokra.

Az alacsonyabb jövedelmű országok vannak jelenleg a legnehezebb helyzetben, ugyanis egy jelentés szerint a fejlett gazdaságok felnőtt lakosságának legnagyobb részét jövő nyárra már beoltják, míg a fejlődő országok esetében ez az időintervallum vélhetően sokkal hosszabb lesz, megközelítőleg ugyanis csak 2023 elején, vagy akár 2024-ben valósul meg az átoltottság.