Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Az Óbudai Egyetemen egy új típusú lélegeztetőgépet fejlesztenek

not image

Nagy Noel

2020. április 6. - 20:18

A MassVentil Project keretében akár egyszerre 50 ember lélegeztetésére is alkalmas gépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem tudósai.

A „tömeges lélegeztetőgép” ötlettel Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja ált elő még március elején, azzal a célkitűzéssel, hogy egyszerre ne egy, hanem több ember életét is meg lehessen menteni úgy, hogy csökkentik a fertőzés kockázatát az orvosok és ápolók körében, amit úgy oldanának meg, hogy egy szűrőrendszeren keresztül elvezetik a beteg által kilélegzett levegőt.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Március 20-ára elkészült a lélegeztetőgép első fejlett változata, amit beépített szenzorokkal és saját motorral szereltek fel, 24-ére pedig már azok a szabályozó mechanizmusok is működtek, amik a lélegeztetéshez nélkülözhetetlenek. A projekt részleteit a MassVentil hivatalos oldalán találhatjuk meg, és várják azokat a jelentkezőket, főként mérnököket, programozókat, makereket és tesztelőket, akik részt vennének a projekt továbbfejlesztésében.

A COVID-19 járvány következtében jelentősen megnőtt az igény ezekre a berendezésekre világszerte, már több nagyobb vállalat szállt be a lélegeztetőgépek gyártásába, mint például Elon Musk és a Tesla, akik ingyen gyártanak ilyen gépeket az amerikai lakosoknak. Ha működőképes lesz a magyar találmány, akkor hatalmas segítséget nyújthat az egészségügynek a koronavírus elleni harcban.