Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Az európai törvényhozók beavatkozást sürgetnek Ciszjordánia tényleges izraeli annektálása ellen

Fotó: Flickr/Libertinus
not image

Borbély Fanni

2021. március 5. - 22:49

Több mint 400 európai parlamenti képviselő buzdította arra a vezetőket, hogy Joe Biden friss elnökségét kihasználva állítsák meg az Izrael által megszállt Ciszjordánia tényleges annektálását.

A levelet 400 európai politikus írta alá, akik komoly szerepet játszanak a nemzeti törvényhozásban és szenátusokban, illetve az Európai Parlamentben. Az európai külügyminiszterekhez és Josep Borrell EU-külügyminiszterhez intézett levélben a politikusok azt írják, a Biden-kormány esélyt adhat a “helyet útra való terelésben” a közel-keleti diplomáciában.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Az előző amerikai kormány minden eddiginél távolabb került a konfliktus megoldásától, ugyanis a korábbi elnök, Donald Trump figyelmen kívül hagyta az izraeli-palesztin konfliktust érintő nemzetközi konszenzus jelentős részét. Trump ugyanis elismerte Jeruzsálemet Izrael “osztatlan fővárosának”, majd odaköltöztette Washington nagykövetségét, ezzel pedig komoly feszültséget generált a helyi palesztinok körében.

A Trump-kormány külügyminisztériuma azt is kijelentette, hogy a megszállt Ciszjordánia zsidó területeit már nem tartja illegálisnak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Trump közeli szövetségese később beleegyezett abba, hogy szüneteltesse Ciszjordánia annektálási terveit az Egyesült Arab Emírségekkel folytatott diplomáciai normalizálás fejében.

A France 24 azt írja, a politikusok által megfogalmazott levélben azt írják, a helyszíni fejlemények egyértelműen egy gyors ütemben haladó, de facto annektálásra utalnak, mely különösen a gyorsabb terjeszkedés és a palesztin struktúrák lebontása révén látható.

Kiemelik, Európának együtt kell működnie a Biden-kormánnyal, a régió országaival és a helyszínen lévő felekkel annak megakadályozása érdekében, hogy az egyoldalú fellépés aláássa a békés megoldás lehetőségét, illetve előmozdítsa az Izrael tényleges ellenőrzése alatt álló valamennyi polgár jogait és biztonságát.

Az Izrael által megszállt Ciszjordániában 1967-ben a hatnapos háborúval kezdődött a konfliktus, melynek következtében Kelet-Jeruzsálem irányítása is Izrael kezébe került. Habár az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy az izraeli-palesztin békemegállapodásnak az 1967 előtti határokon kell alapulnia, az izraeli kormány ezt abszolút elutasítja.

Biden jelezte, hogy kormánya helyre kívánja állítani az USA ellenállását a ciszjordániai helyzettel szemben, azonban jelezte, nem kívánja átköltöztetni az Egyesült Államok nagykövetségét Tel Avivba.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.