Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Az Európai Bizottság alelnöke megszólalt a problémás oltóanyag-beszerzés kapcsán

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 14-én. MTI/Rosta Tibor

Takács Petra

2021. március 14. - 13:45

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egy vasárnapi német lapinterjúban szólalt meg az EU problémás oltóanyag-beszerzése kapcsán: bevallotta, hogy történtek hibák a koronavírus elleni vakcinák beszerzésében, “Brüsszelben és a tagországokban is”.

A holland szociáldemokrata politikus a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban kifejtette, hogy “tragédiát” okozott volna, ha az EU-tagállamok nem a közös vakcinabeszerzést választják, mert ha egyedül a gazdasági erő határozza meg a hozzáférést, egyes országok nem jutnak hozzá a szérumhoz.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Mint mondta, “probléma lenne, és nem csak a szegényebb országoknak”, ha csak a leggazdagabb tagállamok engedhetnék meg maguknak a vakcinavásárlást. Ezt ismerték fel az “oltóanyag-szövetséget” megalakító EU-tagok, köztük Németország és Hollandia. Ezek az országok belátták, hogy jobb a közös, európai fellépés.

Hozzátette: “igaz, hogy követettek el hibákat az oltóanyag-beszerzésben, Brüsszelben és a tagállamokban is”, de a gazdagabb országok érdekeit is a közös beszerzés szolgálta.

“Nézzük meg, hogy hol tartunk április végén” – mondta a brüsszeli bizottság alelnöke arra a kérdésre, nem szegénységi bizonyítvány-e az EU-nak, hogy gyorsabb az oltási kampány a közösségből éppen kivált Nagy-Britanniában.

Hozzátette, hogy a mérleget a világjárvány végén kell elkészíteni, mert “akkor láthatjuk majd, hogy miben tévedtünk és mit tettünk helyesen”, egyelőre pedig arra kell összpontosítani, hogy “egész Európa oltóanyaghoz jusson”.