Az ENSZ megerősítette, hogy az al-Kaida vezetője őrizetbe került Jemenben

Flickr/Magharebia
not image

Borbély Fanni

2021. február 9. - 21:37

Khalid Batarfit tavaly októberben tartóztatták le, a terrorcsoport pedig azóta nagyobb számú dezertálással szembesült, így jelentősen lecsökkent a tagok létszáma is.

A megerősítésre került jelentésben szerepel, hogy Khalid Batarfit, az al-Kaida vezetőjét őrizetbe vették, letartóztatása pedig szégyent jelent a terrorcsoport tagjai számára, mely helyzet most előnyt biztosíthat az Amerikai Egyesült Államok hírszerző ügynökségei számára a terrorizmus elleni harcban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentése szerint Batarfit letartóztatták, helyettese, Saad Atef al Awlaqi pedig egy október akció során Ghayda Cityben, az Al-Mahrah kormányzóságnál meghalt. A jelentésben egyébként ennél több konkrét információ nem szerepel, így egyelőre nem tudni, hogy miként történt meg a letartóztatás, és jelenleg hol tartják Batarfit.

Az amerikai hírszerző ügynökségek, valamint a Pentagon egyelőre nem reagált a jelentésre, sem pedig az ezzel kapcsolatos megkeresésékre, azonban az ENSZ jelentéséből kiderült, hogy az al-Kaida az elmúlt hónapokban komoly belső viszályokkal szembesült, egyre erősödik a szervezeten belüli széthúzás, és a dezertálások száma – írja az NBC News.

Az Egyesült Államok most egy ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki érdemleges információval tud szolgálni Bartafival kapcsolatban, az ENSZ pedig kiemelte, a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések enyhítése egy újabb lehetőséget biztosíthat a terrorcsoportok általi támadásokra, így körültekintően kell majd lazításokat alkalmazni.