Az ENSZ jelentése szerint a nemi erőszak is egy fegyver az etiópiai harcokban

Illusztráció Flickr/AMISOM Public Information
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.17 - 05:50

Etiópia Tigré államában pár hónappal ezelőtt tört ki felkelés, amelyek heves harcokká váltak, erről a helyzetről alkottak a helyzettel foglalkozó szakértők igen lesújtó képet az ENSZ biztonsági tanácsában.

A nemi erőszakot is fegyverként használják az etiópiai Tigré államban, mondta el az ENSZ segélyezési vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának, arra sarkallva az Egyesült Államok küldöttét, hogy kikeljen a szervezet csendje ellen, amiért „az afrikai életek nem számítanak nekik annyit, mint a többi ország konfliktusait elszenvedőké”.

Mark Lowcock szerint az elmúlt hónapban egyre rosszabb a helyzet Tigrében, nehezebb eljuttatni a segélyeket a régióba, emiatt pedig emberek halnak éhen. Mint mondta, nem látott bizonyítékot arra, hogy a szomszédos Eritrea katonái, akik a legtöbb atrocitást követik el, kivonultak volna.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield a Reuters forrásai szerint azt sérelmezte, hogy már az ötödik találkozót tartják, mióta novemberben kitörtek a harcok az etióp haderők és az egykor Tigrét vezető párt között, eredménytelenül:

„A Biztonsági Tanács Szíria, Jemen és Burma ügyében is egységes tudott maradni, hogy kiadjunk egy nyilatkozatot. Most a Tanácsnak Etiópiával kellene ugyanezt tenniük. Az áldozatoknak szüksége van arra, hogy tudják, mellettük állunk.”

A nyilatkozat megfogalmazását Oroszország és Kína akadályozzák a hírügynökség szerint, ugyanis diplomatáik megkérdőjelezik, bele kellene-e avatkoznia a szervezetnek a konfliktusba, melyben már ezrek haltak meg és százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az ötmilliós lakosságú régióban.

Bár Eritrea tagadja, hogy katonái részt vennének a konfliktusban, Etiópia miniszterelnöke, Abij Ahmed elismerte ezt, ezért követelte az ENSZ és az USA is ezen csapatok kivonását. Lowcock azt is elárulta, hogy eddig 150 ember halt éhen eddig Tigrében.

A kormány által kijelölt tigréi kormány egészségügyi vezetője a Reutersnek arról beszélt, eddig 829 nemi erőszakot jelentettek be öt kórházban a felkelés kezdete óta. Lowcock szerint „kétségtelen, hogy ez azt jelzi, fegyverként élnek a csapatok a nemi erőszakkal”, hozzátéve, ezek nagy részét egyenruhás férfiak követik el, minden fél részéről.

Etiópia ENSZ-nagykövete Taye Atskeselassie Amde szerint a kormány minden jogsértést megvizsgál, és azzal vádolta Lowcockot, hogy „nem emberi jogi tanácsadóként viselkedik, hanem egyszerűen elégtételt akar venni” a kormányon.

Eritrea ENSZ-követe nem kommentálta Lowcock jelentését, de korábban az ország egy magasrangú tisztviselője az eritreai társadalom számára förtelmesnek nevezte a cselekedeteket, amelyeket súlyosan büntetni kell, ha valóban megtörténtek.