Az elmúlt évben keletkezett hulladék a környezet legújabb ellensége

Flickr/DAN GAKEN IMAGES
not image

Borbély Fanni

2021.február.27 - 17:57

A koronavírus-járvány világszerte arra kényszeríti az embereket, hogy egyéni védőeszközöket szerezzenek be annak érdekében, hogy megelőzzék a fertőzést. Ilyenek például az eldobható orvosi maszkok, melyek olyan mértékű hulladékot generáltak az elmúlt egy évben, mely komoly veszélyt jelent a környezetre.

Ha az Egyesült Királyság példáját vesszük, becslések szerint havonta megközelítőleg 1500 tonna maszkot és kesztyűt dobnak ki a polgárok. Dr. Marco Aurisicchio, az Ocean Plactic Network egyik társtulajdonosa elmondta, sokkoló látni, hogy az egyéni védőeszközök használata milyen hatással van a társadalomra, a lezárás óta ugyanis a szakértő minden alkalommal találkozott eldobott maszkokkal az utcán.

A monumentális mennyiségű hulladék legnagyobb része a hulladéklerakókba kerül, ahol még évszázadokig tart lebomlásuk, azonban hatalmas mennyiséget dobálnak el az utcákon, melyek bejutnak az ökoszisztémába is. A maszkok már megelőzték a műanyag zacskókat is szennyezés tekintetében, az észak-londoni hulladékügyi hatóság becslése szerint az Egyesült Királyságban hetente 102 millió maszkot dobnak el a lakosok, mindez elég lenne ahhoz, hogy egy futballpályát 232 rétegben lefedjen.

Clyde Loakes, az észak-londoni hulladékügyi hatóság elnöke úgy véli, létezik egy rövid távú megoldás, melyet az emberek alkalmazhatnak, ez pedig nem más, mint a mosható maszkok használata, mellyel jelentős mértékben csökkenthetnénk a környezetszennyezést.

Jason Hallet szakértő egy másik megoldást is javasol: úgy véli, a biológiailag lebomló anyagok képesek ellensúlyozni a jövőben a hulladéktermelés negatív hatásait. Ez azt jelenti, hogy olyan típusú védőeszközöket kell gyártani, melyek lebomlására nem kell évszázadokat várni, helyette inkább pár év leforgása alatt lebomlanak.

Az Euronews azt írja, az ötlet egyetlen hátránya az előállítási költség, ugyanis a biológiailag lebomló műanyagok kétszer vagy akár háromszor drágábbak, mint a közönséges műanyagok, és amennyiben a kormányok hajlanak a lehetőség felé, úgy fel kell készülniük a költséges egyéni védőeszközök legyártására.