Az egyik új variáns ellen hatásosnak tűnik az AstraZeneca vakcinája

Beoltják egy autó utasát a Sinovac kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű koronavírus elleni vakcinájával Rio de Janeiróban, az öregek számára létesített egyik autós oltóponton 2021. február 5-én. MTI/AP/Silvia Izquierdo
not image

Kolláth Benjámin

2021.március.6 - 09:56

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a vakcinán nem kellett módosítani ahhoz, hogy védettséget nyújtson az Amazonas-medencében, Manausban felfedezett variáns ellen.

Az Oxfordi Egyetem kutatásának előzetes eredményei azt mutatják, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltása véd a P1-es, azaz brazil variáns ellen, idéz egy, a Reutersnek nyilatkozó kutatáshoz közeli forrást az NDTV, ráadásul ehhez nem kellett a vakcinát módosítani.

Azt, hogy pontosan mennyire hatékony a brazil variánssal az Astrazeneca anyaga, nem közölte, azt viszont elárulta, hogy a kutatás végső eredményét akár még márciusban ismertethetik.

Az AstraZeneca oltóanyagának használatát már felfüggesztették Dél-Afrikában, miután az erre a variánsra végzett kutatások előzetes eredményei alapján ezzel szemben nem olyan hatásos, míg a Sinovac vakcinája a brazil variáns ellen kevésbé hatékony.

A Reuters kérdésére a Fiocruz, akik a tanulmány alapjául szolgáló mintákat küldték, elmondta, nem rendelkeznek semmilyen információval a tanulmány eredményéről és sem az AstraZeneca, sem az Oxfordi Egyetem nem válaszolt eddig a kérdéseikre.

Brazilia jelenleg a járvány elnyújtott második hullámával küzd, szerdán 1910-en haltak meg koronavírusban, ami rekord az országban. A P1-variánsnak lehet köze a járványügyi szakemberek szerint az esetek számának növekedéséhez és a tudományos közösségben aggódnak amiatt is, hogy mennyire lehet rezisztens a vakcinákra.