Az Amnesty szerint az önzőség nyújtja tovább a világjárványt

Budapest, 2021. április 7. Egy páciens megkapja az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját Budapesten, a Szent János kórházban kialakított oltóponton 2021. április 7-én. MTI/Kovács Tamás
not image

Kornis Vivien

2021.április.8 - 22:32

Az Amnesty International úgy gondolja, a világ vezetőinek önzősége és a nemzetközi együttműködéssel való szembeszállása miatt nyúlik hosszúra a koronavírus-világjárány.

Az emberi jogi szervezet kedden közzétett éves jelentésében mondta el, hogy a “szándékosan megosztó és pusztító politika szörnyű öröksége” felelős az “egyenlőtlenségért, diszkriminációért és az elnyomásért, és ez készítette elő az utat a Covid-19 pusztítása előtt” 2020-ban. 

A Newsweek összefoglalója szerint az Amnesty különösen Donald Trump volt amerikai elnököt bírálta a “globális együttműködési erőfeszítések” megkerüléséért – az elnök a jelentés szerint felvásárolta az világ oltóanyag-készletének nagy részét, ezzel pedig keveset hagyott más országoknak. Hszi Csin-ping kínai elnököt pedig azért kritizálja a szervezet, mert “létfontosságú információkat tartott vissza”, és “üldözte és cenzúrázta az egészségügyi dolgozókat és az újságírókat” a vírus megjelenésekor.

A Covid-19 brutális erővel tárta fel és mélyítette el az egyenlőségeket mind az országokon belül, mint az országok között, és megmutatta, hogy a vezetőink medöbbentő mértékben semmibe veszik az emberiség közös érdekeit

– közölte Agnés Callamard, az Amnesty International főtitkára. Hozzátette: a több évtizedes megosztásra játszó politika, a téves takarékossági intézkedések és a széteső állami infrastruktúrába való befektetés hiánya túl sok, túl könnyű prédát hagyott a vírusnak.

A szervezet szerint a világ vezetői, akik felhalmozták a koronavírus elleni védőoltásokat, ezzel nem hagyva a többi országnak, abban is hibáztak, hogy nem próbálták meg elérni a különböző gyógyszeripari vállalatoknál, hogy a tudás és a technológia megosztásával bővítsék az oltóanyag-készleteket. 

Callamard a méltányos oltóanyag-elosztásra szólította fel az országokat és a gyógyszeripari vállalatokat, illetve arra kérte a G20 országainak vezetőit, hogy adósságcsökkentéssel enyhítsenek a világ 77 legszegényebb országának terhein. A főtitkár szerint a nemzetközi együttműködés jelenti az egyetlen kiutat a világjárvány okozta káoszból. 

Az Amnesty International arról is jelentést tett, hogy a járványhelyzetet számos országban emberi jogi visszaélésekre és az alapjogok elnyomására használják fel a kormányok. Ez különösen igaz szerintünk Rodrigo Dutertére, a Fülöp-szigetek elnökére, Orbán Viktorra, Narendra Modi indiai miniszterelnökre és Brazília elnökére, Jair Bolsonarora Hszi Csin-ping mellett.