Az amerikai vakcina sikerére emelkedett a nyersolaj ára

Flickr/Tim Evanson
not image

Borbély Fanni

2021.március.3 - 02:01

Az olajárak hétfőn komoly emelkedést mutattak, mely összekapcsolható a koronavírusokkal kapcsolatos oltási optimizmussal, miután az amerikai ösztönző csomag és az egyre növekvő gyári tevékenység Európában is támogatókra lelt.

A Brendt nyersolajára hordónként 34 centtel, azaz 0,5 százalékkal, így hordónként összességében 64,76 dollárra (19 516 forint) emelkedett, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaja hordónként 13 centtel, 0,2 százalékkal, 61,63 dollárra (18 573 forint) emelkedett.

Varga Tamás, a PVM Oil Associates elemzője szerint a három legfőbb tényező az olajárak emelkedésében: a koronavírus elleni vakcinák bevezetése, a bevezetéssel kapcsolatos optimizmus, valamint az a nézet, mely szerint az első két pont eredményeként az olajipar új lendületet kaphat.

Az amerikai 1,9 billió dolláros (562 billió forint) gazdaságösztönző csomagot az USA képviselőháza szombaton elfogadta, a szenátus döntése szerint pedig a csomag fogja fedezni az oltások és orvosi ellátás költségeit, továbbá sürgősségi financiális támogatást biztosít majd a háztartásoknak és kisvállalkozásoknak, mely közvetlen hatással lesz majd az energiaigényekre is.

A Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett új, egydózisos koronavírus elleni vakcina jóváhagyása is jócskán fellendítette a gazdasági kilátásokat, bár a gyártási adatok egyelőre mind különböző eredményeket mutattak a világ különböző pontjain.

A Reuters azt írja, Kína gyáraktivitásának növekedése egy kilenc hónapos mélypontra zuhant februárban, miközben a német tevékenység elérte több mint három év legmagasabb szintjét, az egyre csak növekvő kereslet okán pedig csak tovább fog növekedni az euróövezet gyáraktivitása.