Dollár
393,35 Ft
Euró
407,34 Ft
Font
471,65 Ft
Bitcoin
16,897 $

Koronavírus – az afroamerikaiak szerint rasszista módon állnak hozzá ahhoz, hogy körükben gyorsabban terjed a vírus

Washington, 2020. augusztus 28. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom támogatói tüntetnek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen Washingtonban 2020. augusztus 28-án, Martin Luther King, Jr. néhai amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos Van egy álmom néven híressé vált beszédének 57. évfordulóján. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Kulcsár Péter

2020. szeptember 4. - 18:24

Sértve érzik magukat a fekete bőrűek, hiszen nemcsak a faji megkülönböztetés miatt vannak hátrányban a fehérekhez képest, de még a koronavírus-fertőzést is nagyobb eséllyel kapják el.

Sértve érzik magukat a fekete bőrűek, hiszen nemcsak a faji megkülönböztetés miatt vannak hátrányban a fehérekhez képest, de még a koronavírus-fertőzést is nagyobb eséllyel kapják el.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Az egyik amerikai színes bőrű állampolgár, Keith Gambrell úgy érzi, egyre többen okolják a kisebbségeket amiatt, hogy az emberek belehalnak a COVID-19 fertőzésbe:

“Azt mondják minden azért van, mert mást eszünk és máshogyan élünk. Szerintem mindenkinek könnyű ránk hárítani a felelősséget, egyébként hogyan magyaráznák meg, hogy valaki otthon, mindenkitől távol fekszik a halálos ágyán?”

A 33 éves Gambrell édesapját vesztette el a pandémia miatt, jelenleg pedig édesanyja kezeléséért küzd, de ő maga is elkapta a betegséget, mint ahogyan testvérei és szinte az egész családja.

Ez a példa csak egy a sok közül, hiszen az Egyesült Államokban bizonyítottan agresszívabban terjed a COVID-19 járvány a feketék között.

A Covid Tracking Project legfrissebb adatai alapján a feketék 2,4-szer nagyobb arányban halnak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe a fehérekhez és a sárgákhoz viszonyítva, de az indiánoknál és a latinóknál is másfélszeres ugyanez a szorzó.

Michigan államban az összes haláleset 40%-át tették ki az afroamerikaiak – köztük volt Gambrell édesapja is – még úgy is, hogy az összes eset csupán 22%-a fűződik a fekete bőrűekhez.