Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Az autósoknak ismét mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az autósoknak érdemes felkészülniük lelkileg és anyagilag is, ugyanis hamarosan itt az ideje, hogy a télit nyári gumikra cseréljék.

Az Index számolt be arról, hogy bár a forint erősödése nyomán szemmel láthatóan enyhe mérséklődésnek indultak az árak, a gumiszervizek esetében ez nincs így: ők ugyanis kénytelenek árat emelni, hiszen még csak most kapták kézhez a téli működés megnövekedett rezsiszámláit.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Az Abroncs Kereskedőház (AKH) által a tavaszi gumicsere közeledte alkalmából készített országos felmérésből derült ki, hogy ötből átlagosan négy gumiszerviz biztosan emelt szolgáltatásainak árain a téli szezonban. A több száz független megkérdezett szerviz közül

  • 17 százalék tartotta fenn a korábbi díjszabást;
  • 45 százalék 5-10 százalékkal emelt;
  • 38 százaléknál azonban 15 százalékos vagy annál is komolyabb mértékű drágulás történt.

A megkérdezettek 68 százaléka jelezte, hogy az eddig eszközölt áremelés egyáltalán nem, vagy csak részben fedezte a megnövekedett kiadásokat. Minden második szerviz nyilatkozott úgy, hogy ennél többet kellett volna emelnie árain a mai rezsiárak alapján, míg 18 százalék kijelentette, egyáltalán nem volt elegendő számukra a téli szezonban eszközölt áremelés.

A megkérdezettek jelentős többsége további áremeléseket tervez idén, a válaszadók 65 százaléka pedig úgy nyilatkozott, ennek az emelésnek a tervezett mértéke garantáltan 10 százalék, vagy annál is komolyabb mértékű lesz 2023-ban.