Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Nemzetközi autómentes nap: metróra szállt Karácsony Gergely

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 22. - 12:36

De nem hagyhatta ki, hogy meg ne említse: a BKK-jegyek ára nem emelkedett. 

Karácsony Gergely sem feledkezett meg a nemzetközi autómentes napról, ennek keretében pedig meglátogatott egy metrómegállót, felpattant a stábjával egy szerelvényre, ahol lőttek egy fotót róla. 

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

„Ma van a nemzetközi autómentes nap. Erről jut eszembe: ki tud mondani olyan dolgot, aminek nem változott az ára az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt csaknem egy évtizedben?” – tette fel a kérdést, amelyet aztán meg is válaszolt. 

Én: BKK-bérlet” – fejtette meg a feladványát. 

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője az autómentes nap kapcsán elmondta, hogy „már több európai nagyvárosban (például Brüsszelben és Párizsban) is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részen csak a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek. Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek”. 

Ezért ő azt javasolja, hogy Budapesten is valósítsanak meg valami hasonlót: „érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet”.  

„Az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók. Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni. Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal, a jobb tömegközlekedés biztosításától kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban” – tette hozzá.