Ezeket az autókat vennék meg a magyarok anyagi korlátozások nélkül

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 17:51

Kiderült, hogy ha mindenkinek lenne elegendő pénze, akkor az elektromos, illetve a tölthető hibrid autókat választanák.

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató által elkészített legfrissebb felmérésből megtudhattuk, a magyarok 33 százaléka tisztán elektromos autó venne, ha szabadon dönthetne erről. 32 százalékuk konnektorról is tölthető hibridet, 12 százalékuk pedig sima hibridet vásárolna.

A tisztán elektromos autók hatótávolsága korlátozott a hagyományosokhoz és a hibridekhez képest. Utóbbiak táborában a konnektorról is tölthetőek városban kisebb távolságok esetén az akkumulátorról működtethetőek, hagyományos üzemanyag fogyasztása és károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhetnek.

Kedvezményt jelent a tisztán elektromos autóknál és a konnektoros hibridek egy részénél, hogy zöld rendszámra, azaz ingyenes parkolásra jogosultak – írták.

A nők inkább a hibridekkel közlekednének, összesen 49 százalékuk választana ilyen meghajtású autót,  villanyautót csak a 27 százalékuk szeretne. A férfiak 40 százaléka villanyautózna, 38 százalékuknak kellene hibrid. A hagyományos motorral szerelt autók a nőknél és a férfiaknál is 25 százalék alatti aránnyal zárták a kutatást.

A legfiatalabbaknál kiemelkedő a villanyautók népszerűsége, a 18-29 évesek 42 százaléka szeretne ilyen autót. A középkorúak körében csak 27 százalékos az elektromosok támogatottsága, ők inkább hibridpártiak.

A végzettség szerinti bontás eltérő eredményeket hozott. Míg a diplomások legnagyobb része – 42 százaléka – konnektoros hibridet szeretne, tisztán elektromost csak a 26 százalékuk. A középfokú végzettségűeknél a hagyományos autók szerepeltek a legjobban, 37 százalékuk választana ezekből.