Óriási erdőtűz tombol Ausztriában, 300 tűzoltó küzd a lángok ellen

Fotó: Facebook/Österreichischer Bundesfeuerwehrverband
not image

Kornis Vivien

2021. október 26. - 20:48

A lángok hétfő óta pusztítanak a Rax délkeleti lábánál, a helyszínre kedd reggelre háromszáz tűzoltót vezényeltek ki.

Hétfő óta tűz pusztít Reichenau an der Raxban, a Rex-hegység délkeleti lábánál Ausztriában. A lángok 115 hektárra terjedtek ki az éjjel, kedd reggelre 300 tűzoltót vezényeltek ki a helyszínre – számolt be az osztrák Krone.at.

Josef Huber regionális tűzoltóparancsnok szerint “masszív erdőtűzről” van szó, és a lángok elleni küzdelmet megnehezíti a terület sziklás jellege, ráadásul az oltásban résztvevő csapatokat sziklaomlás is fenyegeti. 

Kedden reggel két katonai helikopter és a belügyminisztérium négy repülőgépe is bevetésre került a területen, összesen pedig nyolc helikopter oltja a lángokat. 

“A tüzet még nem sikerült megfékeznünk és az időjárás-előrejelzés nem ígér sok jót” – közölte Franz Resperger, Alsó-Ausztria tűzoltóparancsnoka. A következő öt napban csapadékhullásra nem számítanak a meteorológusok, ráadásul keleti szelet jósolnak, ami megkönnyítheti a lángok terjedését.

Resperger elmondta, hogy a tűz gyorsan terjedt, alig tíz óra alatt 5 hektárról 100 hektárra növekedett a területe. A sziklás környezet miatt nehéz a lángok oltása, és ráadásul egy erdőmunkás meg is sebesült, csípősérüléssel kellett kórházba szállítani. 

A katasztrófavédelmi hatóságok attól tartanak, hogy a tűz átterjedhet Raxra, amely a jelenleg égő területtel szemben található. Ennek megelőzése érdekében több egységet felállítottak a helyszínen. 

Az érintett terület nagy része Bécs városának tulajdonában áll, így Jürgen Czernohorszky bécsi tanácsos is a helyszínen tartózkodik. Czernohorszky elmondta, hogy a tűzoltóság, a katonaság és a rendőrség remek munkát végeznek a helyszínen.