Ausztria döntött: kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Takács Petra

2022. január 21. - 15:44

A javaslat még nem törvény, ugyanis a felsőház beleegyezése még szükséges, azonban ez már csak formalitásnak tűnik.

Csütörtökön jelentős többséggel megszavazta az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését a 18 évnél idősebbek számára. 

Bár ez csak formalitásnak számít, a jogszabályt azonban még a felsőháznak (Länderkammer) is el kell fogadnia. A szabályozás alól pedig kivételt képeznek a várandós nők, illetve azok, akik orvosi mentességet kaptak, ezen felül a fertőzésen átesettek is 180 napig.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni, melynek alapján az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, ezt követően pedig már kikényszeríthetővé válik a törvény betartatása, melynek mulasztását 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) büntethetik.

A Pénzcentrum cikkéből kiderül, hogy Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter és az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner is kiállt a kormányzati intézkedés mellett, melyet egyedül a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem támogatott.