Dollár
429,28 Ft
Euró
425,17 Ft
Font
486,38 Ft
Bitcoin
20,069 $

Ausztrália nem tiltja ki az orosz állampolgárokat, de fontolgatja a kijevi nagykövetség újranyitását

Fotó: EPA/SHAWN THEW
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 19. - 10:29

Ausztrália nem kívánja végrehajtani az ukrán nagykövet kérését, ám a kijevi nagykövetség újranyitását fontolgatják.

Richard Marles megbízott miniszterelnök vasárnap úgy fogalmazott, Ausztrália fontolóra vette, hogy további katonai segélyt küldjön Ukrajnának, hogy megerősítse a már meglévő kötelezettségvállalásokat, hangsúlyozva, hogy “fel kell készülnünk az elhúzódó konfliktusra”, s ez alapján úgy vélik, hosszú távon támogatást kell nyújtaniuk Ukrajnának.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

Ahogy a Guardian is írja, nem sokkal korábban Ukrajna ausztráliai nagykövete, Vaszil Mjrosznyicsenko felszólította Ausztráliát, hogy a jövőben tartózkodjon az orosz állampolgároknak történő vízumkiadástól, de “továbbra is biztosítson menekültvízumot azoknak, akik a brutális autokrácia elől menekülnek”.

A nagykövet a Nine című újság hasábjain közzétett írásra reagálva úgy fogalmazott, “az orosz emberek felelősek ezért a háborúért… így nekik is kell viselni a felelősséget”, hangsúlyozva, hogy “az oroszok több mint 80 százaléka támogatja ezt a népirtó háborút Ukrajnában” éppen ezért “minden orosz állampolgárt felelősségre kell vonni az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekért, ahogyan a németeket is felelősségre vonták náci bűnökért”.

Marles azonban elutasította a nagykövet kérését, mondván, “szankciók egész sora van érvényben” Oroszországgal szemben, és a szankciók “középpontjában az orosz kormány áll, azok, akik elkövetik az Ukrajnában történteket”, kiemelve, hogy az ausztrál kormány “nem az orosz emberekre összpontosít”.

Az ausztrál miniszterelnök kijelentette, nem is fontolgatják az orosz állampolgároknak történő vízumkiadás korlátozását, ám megjegyezte, Ausztrália “nagyon is részese az orosz rezsim elleni szankciók globális bázisának”. Dan Tehan koalíciós képviselő, a bevándorlásért felelős árnyékminiszter és korábbi koalíciós miniszter vasárnap közzétett tweetjében úgy fogalmazott, “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy támogassuk Ukrajnát a szükség órájában”.

Annak ellenére, hogy a legtöbb ország már visszatért a kijevi nagykövetségekre, Ausztrália kijevi nagykövetsége továbbra is zárva van, s bár Marles nem kívánt konkrét időpontot megosztani annak kapcsán, hogy ez mikor változhat, kijelentette, “fontolóra vették”.

Vasárnap Marles kijelentette, a jelenlegi biztonsági helyzetre való tekintettel “rengeteg logisztikai és támogatási feladat megoldására van szükség” ami “nem egy olyan dolog” melyet az ausztrál kormány “folyamatosan értékelni fog”. Hangsúlyozta, nem kíván konkrétumokat mondani a további katonai segélyezésről, azt azonban jelezte, hogy “hamarosan újabbak érkezhetnek”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.