Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Ausztrália figyelmeztet: Kína fegyverkezéséhez mérhető a második világháború óta nem volt

Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Richard Marles, az ausztrál kormány védelmi minisztere és miniszterelnök-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes lenne komolyan venni Kína fegyverkezését. 

Marles Ázsia első számú védelmi konferenciáján szólalt fel, a szingapúri Shangri-La Dialogue rendezvényen, ahol Kína is téma volt. 

Ausztrália védelmi minisztere úgy fogalmazott, hogy a kínai haderőfejlesztés a „legnagyobb és legambiciózusabb” a második világháború óta, és fegyverkezési versenyhez vezethet az Indo-csendes-óceáni térségben. 

„Kína haderőfejlesztése jelenleg a legnagyobb és legambiciózusabb, amit a második világháború vége óta bármely ország részéről láttunk” – jelentette ki, és hozzátette, hogy a Kína fellépése által kiváltott „bizonytalanság” érzése fegyverkezési versenyt okozhat a térségben. 

„Kritikus fontosságú, hogy Kína szomszédai ne tekintsék ezt az építkezést rájuk nézve kockázatosnak. Mert e megnyugtatás nélkül elkerülhetetlen, hogy az országok válaszul saját katonai képességeik fejlesztésére törekedjenek. A bizonytalanság az, ami a fegyverkezési versenyt hajtja” – idézi a  Newsweek

Kiemelte, hogy „Kína nem megy sehová, és mindannyiunknak együtt kell élnünk és remélhetőleg együtt boldogulnunk”, és azt is hozzátette, hogy „Kína gazdasági sikere összefügg a miénkkel és a régióéval”.   

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy a kínai védelmi miniszter, Wei Fenghe állítólag azt mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek, hogy Kína „nem habozna háborút indítani, bármi áron”,  ha Tajvan kikiáltja függetlenségét.