Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Ausztrália és Japán elmélyíti a hírszerzési és katonai együttműködését 

Fotó: EPA/RICHARD WAINWRIGHT
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 22. - 07:43

Ausztrália és Japán biztonsági paktumának az elsődleges célja Kína katonai felemelkedésének megakadályozása

Ausztrália és Japán megállapodott abban, hogy érzékenyebb hírszerzési információkat osztanak meg egymással, és elmélyítik a katonai együttműködést, majd aláírtak egy olyan biztonsági paktumot, amelynek célja Kína katonai felemelkedésének megakadályozása.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Fumio Kisida és Anthony Albanese miniszterelnökök a nyugat-ausztráliai Perth városában írták alá a megállapodást, amely egy 15 évvel ezelőtti, még a terrorizmus és a fegyverek elterjedése idején született egyezményt módosított – írja az AFP. 

A szerződés értelmében a két ország megállapodott abban, hogy a katonai erők együtt fognak kiképzést tartani Észak-Ausztráliában, és „kiterjesztik és megerősítik az együttműködést a védelem, a hírszerzés megosztása terén” – közölték ausztrál tisztviselők.

Anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Kínát vagy Észak-Koreát, Kihida azt mondta, hogy a megállapodás válasz az „egyre keményebb stratégiai környezetre”.

Japánnak és Ausztráliának is fejlett a technológiája, de kevés az ügynöke 

Sem Ausztrália, sem Japán nem rendelkezik olyan tengerentúli hírszerzők és külföldi informátorok hadseregével, amelyek a globális kémkedés nagy ligáiban való szerepléshez szükségesek. 

A szakértők azonban hozzáteszik, hogy mindkét ország nagyon fejlett technológiát tudhat magáénak, ha az elektronikus lehallgatási és csúcstechnológiájú műholdakat vesszük figyelembe. 

Wakefield, az Ausztrál Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója szerint a megállapodásnak szélesebb körű jelentősége is lehet, hiszen mintát adhat Japánnak a hírszerzési kapcsolatok felgyorsításához olyan országokkal, mint Nagy-Britannia.

Egyesek úgy látják, hogy a megállapodás egy újabb lépés afelé, hogy Japán csatlakozzon az Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmú Five Eyes hírszerző szövetséghez.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.