Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Ausztrália enyhített a terrorfenyegetettségi szinten 

TÉMÁK:
#Ausztrália
Fotó: MTI/EPA/Sam Mooy
Ausztrália és Óceánia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

Nyolc év után az ausztrálok „valószínűről” „lehetségesre” lehetségesre módosították a terrorfenyegetettségi szintet, mondván, hogy csökkent a szélsőségesek támadásainak kockázata.

Ausztrália még 2014-ben emelte meg a terrorfenyegetettségi szintet „valószínűre”, most viszont visszavették „lehetségesre”. A 2014-es lépést az indokolta, hogy aggodalomra adott okot a tengerentúlon harcoló ausztrálok száma és az Irakban vagy Szíriában radikalizálódott személyek által elkövetett terrortámadások valószínűsége.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (ASIO) szerint azonban a fenyegetettségi szint emelését kiváltó tényezők már nem, vagy csak kisebb mértékben állnak fenn – írja a Channel News Asia

„Bár Ausztrália továbbra is potenciális terrorista célpont marad, kevesebb olyan szélsőséges van, akinek szándékában áll támadást végrehajtani a szárazföldön” – mondta Mike Burgess, a hivatal biztonsági főigazgatója. 

Hozzátette azonban, hogy a változtatás nem jelenti azt, hogy minden fenyegetettség megszűnt: „továbbra is elképzelhető, hogy a következő 12 hónapban valaki meghal egy terrorista keze által Ausztráliában – bár természetesen éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy ezt megakadályozzuk”. 

A radikális muszlim csoportok ausztráliai csoportok támogatottsága egyre csökken 

A múlt hónapban a munkáspárti kormány úgy döntött, hogy négy ausztrál nőt és 13 gyermeküket kitoloncolja egy szíriaiaknak fenntartott menekülttáborból, és ezzel újraindította a liberális-nemzeti ellenzék által bírált, ellentmondásos programot.

Burgess elmondta, hogy a hétfői döntés figyelembe vette a csoport hazatelepítésének lépését, amely a militáns Iszlám Állam csoport halott vagy bebörtönzött harcosaihoz kapcsolódik.

A radikális iszlám csoportok offshore hálózatai, képességei és vonzereje leépült, az ausztráliai támogatásuk pedig egyre csökken, bár még nem tűnt el – mondta Burgess.

„Bár az ASIO mindezeket a tényezőket figyelembe vette, amikor a terrorfenyegetettségi szint csökkentéséről döntött, szinte garantálhatom, hogy a jövőben valamikor újra feljebb kell majd emelni” – figyelmeztetett.