Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Ausztrália egy 150 turbinás szélerőműparkot tervez megépíteni, mely 230 ezer otthon áramellátását biztosítaná

Fotó: Unsplash/American Public Power Association A kép illusztráció.
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A gigantikus szélerőműpark megépítésének célja, hogy 230 ezer háztartást lássanak el árammal, a kormány közlése szerint pedig a 150 turbinás gigapark az ország legnagyobb állami tulajdonú szélerőműparkja lesz, ha megépül.

A Guardian beszámolója szerint Ausztrália legnagyobb állami tulajdonú szélerőműparkja épülhet meg Queenslandben, a kormány közlése szerint pedig az állami tulajdonban lévő beruházás mintegy 776 millió dollárjába fog kerülni az államnak.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

Annastacia Palaszczuk miniszterelnök üdvözölte a terveket, s kijelentette e finanszírozás nagyban segítené Queenslandet abban, hogy egyfajta “globális megújulóenergia-szuperhatalommá” váljon – a hatalmas szélerőműpark bejelentésére pedig mindössze néhány nappal azt megelőzően került sor, hogy a kormány ismerteti a 10 éves energiaügyi terveket.

Az ausztrál kormány nem titkolt célja, hogy az engedélyek 2024-ig elkészüljenek, hogy az állami tulajdonú Stanwell Corporation megépíthesse a 150 turbinás szélerőműparkot Tarong közelében, mely a tervek szerint 500 megawatt villamos energia előállítására lenne képes.

Noha a zöldek is üdvözölték a megújulóenergia-projektet, megjegyezték, az államnak szüksége van egy konkrét tervre a széntúlsúlyos energiapark fokozatos megszüntetésére is: Queensland a legnagyobb állami kibocsátó az országban, ám a 2030-ra kitűzött 30 százalékos kibocsátás-csökkentési célja messze a leggyengébb az összes állam közül.

Az Ironpotban tervezett szélerőműpark a kormány közlése szerint 230 ezer háztartás energiaellátásra lenne alkalmas, továbbá 200 munkahelyet teremtene az építkezés miatt. Mivel a megújuló energiaforrások aránya jelenleg 21 százalék Ausztráliában, a kormány azt tervezi, hogy 2030-ra a villamosenergia 50 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja majd elő.