Áttört a holland gát, megszólaltak a szirénák – több százan menekülnek otthonaikból

Drónfelvétel vízben álló lakókocsikról, sátrakról és épületekrõl a hollandiai Roermond De Hatenboer nevû kempingjében 2021. július 15-én. A több napja tartó heves esõzések miatt megáradt a Maas (Meuse) folyó. MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar
not image

Borbély Fanni

2021. július 16. - 16:23

Több százan menekültek el otthonukból a dél-hollandiai Meerssen városában és környékén, miután az árvíz pénteken áttört egy gátat, miközben a növekvő víz még nagyobb pusztítást végzett a régióban.

A katasztrófavédelmi szolgálatok szerint az árvíz elöntötte a környező falvakat, Bunde, Voulwames, Brommelen és Geulle településeket. A szirénák megszólaltak, és drónfelvételeken látszott, ahogy a víz az utcákra és a házakba ömlik.

“Azonnal hagyják el otthonukat, és vonuljanak biztonságba! Nagy lyuk tátong a gáton”

– írta a katasztrófavédelmi szolgálat online riasztásában.

A családokat felszólították, hogy azonnal kapcsolják ki az áram- és gázellátást.

Az árvíz várhatóan mintegy 10 ezer embert érint – közölte Samantha Wisniewski, a helyi katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője. Mark Rutte miniszterelnök nemzeti katasztrófának nyilvánította a Limburg tartományban történt áradást. Több száz tűzoltót és katonát vezényeltek ki a gátak megerősítésére és a lakosok evakuálására.

A Maas és a Rur vízszintje csütörtökön rekordszintet ért el, meghaladva az 1993-as és 1995-ös nagy árvizekhez vezető vízszinteket – közölték a helyi hatóságok. Az áradások várhatóan péntek délután tetőznek Limburg tartomány északi részén, ami Venlo városában egy kórház evakuálását is szükségessé tette – közölték a helyi mentőszolgálatok.

A Reuters értesülései szerint Limburg tartomány déli részén, a belga és német határ közelében fekvő Valkenburgban az áradások elöntötték a városközpontot, több idősotthont evakuálni kellett, és legalább egy hidat leromboltak.