Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Áttörő kezelési módszert mutattak be bőrrák ellen

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha sikeresen zárulnak a humán kísérletek, elképzelhető, hogy a közeljövőben otthon is kezelhetjük majd a bőrrákot.

Az Európai Dermatológiai és Venerológiai Társaság, az EADV legutóbbi, 30. kongresszusán brazil tudósok arról számoltak be, hogy otthon is alkalmazható fotodinámiás készüléket fejlesztettek ki a leggyakoribb bőrráktípus, a bazalióma kezelésére – adta hírül az Index.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A speciális eszközzel otthon kezelhetjük szinte fájdalommentesen az elváltozást, nem mellesleg a hatékonysági mutatója is sokkal magasabb, mint a hagyományos kórházi terápiáké.

A pácienseken elvégzett szövettani vizsgálatok során bebizonyították, hogy 30 napig tartó alkalmazást követően a gyógyulás aránya 86,67 százalék volt, ami a kórházakban végzett fotidinámiás terápia hatásosságával nagyjából egyenlő rátának mondható.

A bazalióma az összes bőrrák mintegy 70-80 százalékáért felelős, és gyakorisága növekvő tendenciát mutat. Ez a daganat a leggyakrabban a fejen és a nyakon fordul elő, de bármely testrész bőrén megjelenhet, legfőbb rizikófaktora az évek során a bőrfelületet ért napfény mennyisége és minősége.

Hazánkban a közép-európai átlaghoz hasonlóan évente mintegy 100-200 új esetet regisztrálnak 100 000 főre vetítve, de ez az országok között a földrajzi elhelyezkedés és a lakosság bőrtípusában tapasztalható különbségek miatt nagyon eltérő lehet a bazalióma gyakorisága – írta a lap.