Egyre többen végzik ATM-ekkel a készpénzbefizetést

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 17. - 12:46

Valósággal megtömték pénzzel a magyarok az automatákat 2021-ben, több mint 100 milliárd forinttal duzzadtak az ATM-ek ebben az évben.

Az egyik banknál szinte marginálissá vált a „fiókos” készpénzbefizetés, a másiknál az értékesítőpontok csupán 3 százaléka pénztármentes, azaz más-más lendülettel vágtak bele a vállalatok az új ATM-ek által nyújtott lehetőségek kiaknázásába – olvasható a Világgazdaság riportjában.

A K&H-nál a készpénzbefizetések 90 százalékát kizárólag ATM-ekkel végzik, a a bank valamennyi, összesen 214 ATM-e alkalmas erre a funkcióra. Ezzel a mutatóval a K&H piacvezető a magyar bankszektorban, fiókjai 87 százaléka pedig már pénztármentesen működik.

Az  Ersténél a készpénzbefizetési tranzakciók aránya az ATM-ekbe 2021 szeptemberében már 60 százalékos volt, és a világjárvány kitörése óta folyamatosan növekszik. Egyelőre a fiókjaik kevesebb mint 3 százaléka pénztármentes, összességében pedig 400 ATM-et üzemeltetnek, közülük 120 alkalmas befizetésre.

Az OTP-nél több készüléket üzemeltetnek, mint a K&H-nál, az Ersténél, a Raiffeisennél és az UniCreditnél összesen: az 1908 ATM-ből 265 alkalmas a befizetésre, jelenleg a tranzakciók mintegy 60 százaléka történik így, havi 80 milliárd forint értékben.

Azt egyik bank sem árulta el, hogy mennyibe kerülnek az ATM-ek. Az amerikai Lieberman Companies beszámolója szerint egy készülék ára átlagosan 3 és 8 ezer dollár (900 ezer és 2,5 millió forint) között mozoghat, de a legmodernebbekért akár 25 ezer dollárt (7,8 millió forintot) is elkérhetnek – adta hírül a lap.