Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Átlag feletti az oltási hajlandóság a pedagógusok között

A Pedagógusok Szakszervezete és a 21 Kutatóközpont közös névtelen felméréséből az is kiderült, mekkora terhet ró a tanárokra a járványhelyzet.

Belföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt arról a keddi sajtótájékoztatón, hogy a felmérésen, amely a koronavírus-járvány hatásait hivatott bemutatni az oktatásra, aggasztó eredmények születtek:

„A járvány olyan mértékű leterheltséget hozott például a digitális oktatás miatt pedagógusoknak, ami szinte vállalhatatlan már. Felhívjuk az oktatási döntéshozók figyelmét, hogy a rendkívüli fásultság és fáradtság mellett még magukra is vannak hagyva, így hamarosan nem lesz pedagógus, aki oktatná a gyermekeinket.” Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Szabó szerint a munkavállalók már a járvány előtt is sokkal többet vállaltak a megszokottnál, majd ennek tetejébe egyik napról a másikra kellett átállni a digitális oktatásra, amely további pluszmunkát jelentett, a szakszervezeti vezető rávilágított, ezért máig nem kaptak semmilyen kompenzációt, írja a Privatbankar.hu.

A felmérés alapján az oktatók többsége, 56 százalékuk visszaállna a normális tanrendre, míg 53%-uk úgy érzi, éppen, hogy meg tudja oldani napi feladatait digitális kompetenciája alapján, ez az arány romlik az idősebb pedagógusok között. Elsősorban az idősebbek azok is, akik a járvány lecsengése után is szeretnének több digitális eszközt használni munkájuk során.

Arról is kérdezték őket, hogy beoltatnák-e magukat, 47% válaszolt biztos igennel, míg 38% bizonytalan az oltással kapcsolatban. A tanárok 20%-a fertőződött meg a vírussal a felmérés szerint, ennek tudatában itt dicsérte a kormány döntését a szakszervezet a digitális oktatás bevezetéséről, bár felhozta, kiemelt segítséget nem kaptak tőlük.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megfertőződött tanároknak mindössze 19%-a kapott teljes munkabért a távollét idejére, de ők is nagyrészt a PSZ közbenjárásával, vagy úgy, hogy a digitális oktatásba betegen is bekapcsolódtak. Az, hogy sokan nem kapnak teljes bért betegségük alatt, elveszi a tanárok kedvét a teszteléstől, míg sok szülő inkább betegen is beküldi az iskolába a gyermekét. A szakszervezet vezetője arra kérte a kormányt, emeljék a pedagógusokat is kiemelt státuszba ennek nyomán az oltási kampányban.