Átfogó projekt vizsgálja a sport és a demencia összefüggéseit

Fotó: Unsplash/Jesse Orrico
not image

Kornis Vivien

2021. december 5. - 23:24

Két egyesült királyságbeli szervezet fél éves együttműködése során az egyes sportágak és a demencia közötti kapcsolatot kutatja.

Az Alzheimer’s Research UK és a The Health Policy Partnership együttműködése során egy hat hónapos átfogó projekt keretében megpróbálják feltárni, miért nő a demencia kialakulásának kockázata egyes élsportolók esetében – számolt be az Independent.

A Felejtek.hu szerint a világon mintegy 44 millió ember szenved Alzheimer-kórban, Magyarországon pedig megközelítőleg 200 ezer demenciában szenvedő beteg él.

“Tudjuk, hogy a sport számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek az agynak is jót tesznek, de minél többet tudunk a sport lehetséges kockázatairól és azok a demencia általános kockázatához való hozzájárulásukról, annál jobb” – fogalmazott Hilary Evans, az Alzheimer’s Research UK vezérigazgatója.

Elkötelezettek vagyunk a demencia kockázati tényezőinek jobb megértése mellett, hogy a jövőben minimálisra csökkentsük az esetek számát. Az új bizonyítékokkal, valamint azzal, hogy egyes sportágak és a demencia kockázata közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap, ez a vizsgálat létfontosságú ahhoz, hogy segítsen irányt mutatni a jövőbeni kutatásokhoz.

Jon Schott, az Alzheimer’s Research UK vezető orvosigazgatója elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában véve azok a dolgok, amelyek jót tesznek a szívnek, azok jót tesznek az agynak is. Ugyanakkor egyre növekszik az érdeklődés a fejlésülések és a demencia közötti kapcsolat felkutatása iránt, beleértve ebbe a súlyosabb traumás agyi sérüléseket és az ismétlődő sportsérüléseket is.

Bár tudjuk, hogy a demencia egy speciális típusa – a krónikus traumás enkefalopátia (CTE) – összefügg a fejsérülésekkel, még mindig korlátozott mennyiségű szilárd kutatás elérhető csak ezen a területen. Szükségünk van egy ilyen vizsgálatra, hogy a legfontosabb megválaszolandó kérdéseket rangsorolni tudjuk és ezzel formálni kezdjük a jövőbeni kutatásokat” – magyarázta Schott.