Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Aszály: újabb áremelkedés várható az élelmiszereknél

Fotó: Leégett füves terület az Epping-erdő feliratú táblánál Londonban 2022. augusztus 12-én. Nagy-Britanniában további hőhullámokra és hosszan tartó száraz időjárásra számítanak a következő hetekben. Európa országait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja. MTI/AP/Alberto Pezzali
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 23. - 17:11

A szélsőséges időjárás és a költségek folyamatos emelkedése az európai mezőgazdaságot is megtépázta, amely az élelmiszerek árának szempontjából nem sok jót ígér.

Példátlan szárazsággal, ritkán tapasztalt hőhullámokkal és egyre növekvő költségekkel kell szembenéznie az európai gazdáknak, ennek következtében a területek 47 százalékára figyelmeztetést adott ki az európai unió szakmai intézete.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Eközben 17 százalékon továbbra is kritikus a helyzet, s bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre a pusztító 2022-es évről, az már szinte borítékolható, hogy az elmaradt hozamok miatt minden termékpályán áremelkedés várható.

A csapadékhiány az északi államok kivételével gyakorlatilag minden országban komoly károkat okozott, valamint a szántóföldi növények terméshozama is jelentősen csökkent – számolt be a Világgazdaság.

A becslések szerint Franciaországban 15 százalékos, Romániában 35 százalékos veszteségekkel kell számolniuk a gazdáknak, ám Belgiumot és Hollandiát sem kímélte a szélsőséges időjárás, így a zöldség- és gyümölcstermesztőkre is rájár a rúd.

Az állattartók is kihívás előtt állnak, hiszen a legelők kiégtek, a tejtermelők pedig rekordalacsony hozamot értek el, amely várhatóan még tovább fogja emelni a tejtermékek és a vaj árát, miközben a takarmányok drágulása is tovább nehezíti a helyzetet.

Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában azokon a területeken sem tudták felvenni a harcot az aszállyal, ahol kiépített öntözőrendszerek és egyéb modern technológiák állnak rendelkezésre.

A hollandiai termelők úgy vélik, az eddig öntözetlen zöldség- és gyümölcskertészetekben is szükségessé vált az öntözőrendszerek kiépítése, hogy a következő évek veszteségeit valamekkora mértékben csillapítani tudják.

Az aszály, az orosz-ukrán háború és a folyamatos áremelkedés hatásai miatt sok gazdálkodó dönthet úgy, hogy feladja a tevékenységét, hiszen a jelenlegi helyzethez való alkalmazkodás nélkül lehetetlen lesz helytállni.