Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb aszálya várhat Magyarországra

Fotó: A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás
not image

Koós Alexandra

2022. július 30. - 08:45

A szakértők szerint az egyetlen megoldás a kibocsátáscsökkentés, amely nélkül csak egy jóval pesszimistább jövőképet tudtak felvázolni.

Az előzetes becslések szerint az elmúlt 50 évet tekintve idén lesz a legsúlyosabb az aszály Magyarországon, amely várhatóan nagy területen lesz tapasztalható, miközben a század végéig még tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Kecskemét és Nyíregyháza környékén már most sokkal rosszabb a helyzet, mint az eddigi legszélsőségesebb, 2003-as aszályos évben, az elmúlt években pedig aggodalomra okot adó tendencia mutatkozott meg.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzésükben rámutattak, 1990 óta számottevően növekszik az aszályos időszakok száma, országosan pedig az látható, hogy alapvetően kevesebbszer, de többet esik, amely a száraz napok számát is megemeli.

Kifejtették, hogy bár az elmúlt 50 évben nem nőtt annak a valószínűsége, hogy egyre több az aszályos év, ugyanakkor esélyesebbé vált, hogy az aszály egyre súlyosabb lesz, hiszen megugrott a száraz napok tavaszi és nyári összege – írta a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Egy optimista forgatókönyv esetében van rá esély, hogy kevesebb száraz időszak legyen, amennyiben tartjuk magunkat a határozott kibocsátáscsökkentéshez, a pesszimista jövőkép szerint azonban további növekedés válik valószínűvé, amely kelet felé még erőteljesebb lesz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.