Ismét bajba kerülhet az AstraZeneca, ezúttal versenyjogi eljárást indítottak ellenük

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Nagy Noel

2021. május 25. - 18:45

Vizsgálatot indított a brit versenyfelügyelet, miután kiderült, hogy a koronavírus-vakcinákat is fejlesztő AstraZeneca fel kívánja vásárolni az amerikai Alexion nevű gyógyszergyártót.

Mint a Reuters híradásából is kiderült, a brit-svéd vállalat még decemberben állapodott meg arról, hogy 39 milliárd dollár ellenében felvásárolják az Alexion Pharmaceuticals nevű amerikai gyógyszeripari vállalat, mely a cég történetének legnagyobb vétele lett volna.

Az AstraZeneca azért döntött a felvásárlás mellett, hogy növelni tudja a ritka betegségekkel és immunerősítő gyógyszerekkel foglalkozó, valamint a gyorsan növekvő rákellenes üzletágát és minél hatékonyabb gyógyszereket sikerüljön ezen területeken megalkotni.

A brit versenyfelügyelet azonban közölte, hogy versenyjogi eljárást fognak indítani a felvásárlás kapcsán, hogy az nem csökkenti-e a versenyt a brit vagy egyéb piacokon. Mint kijelentették, minden érdekeltnek várják az észrevételét, hogy tisztázásra kerüljön a helyzet.

A versenyfelügyelet jelenleg az előzetes elemzés fázisában jár, melynek várhatóan július második felében lesz eredménye. Ekkorra fogják eldönteni, hogy szabályok-e a felvásárlás vagy szükség lesz egy újabb, mélyebb elemző fázisra.

Az AstraZeneca egyik képviselője bejelentette, hogy a brit versenyfelügyelet eljárása jó hír a vállalat számára, mert ennek köszönhetően véglegesíteni tudják majd az üzletet, várakozásaik szerint 2021 harmadik negyedévére.

Az Egyesült Államok még áprilisban hagyta jóvá a felvásárlást és már más országok, köztük Kanada, Brazília és Oroszország versenyfelügyelete is rábólintott. Japán és az Európai Unió még nem hozott döntést az ügyben, ezekre még várni kell.