Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

400 millió eurós segélycsomagot hagytak jóvá Németországban az árvíz pusztításainak enyhítésére

Fotó: Passau, 2021. július 19. Vízben álló lakóépületek az alsó-bajorországi Passauban 2021. július 18-án, miután a heves esõzések nyomán megáradt Duna elöntötte a város alacsonyabban fekvõ részeit. A Németország északnyugati tartományait sújtó áradásoknak legalább 157 áldozata van. MTI/AP/DPA/Peter Kneffel
not image

Kornis Vivien

2021. július 23. - 14:52

Az áradások során legalább 160 ember vesztette életét és teljes településeket öntött le a víz.

Angela Merkel kancellár kormánya 400 millió eurós árvízvédelmi csomagot hagyott jóvá a Németországot sújtó áradások által elpusztított régiók megsegítésére.

Soron kívül Oroszország kizárólag a saját feltételei szerint hajlandó kivonulni Ukrajnából

A szövetségi kormány a jóváhagyott összeg felét rendelkezésre bocsátja, a fennmaradó részt a legsúlyosabb pusztítást szenvedő tartományok, köztük Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz adják – jelentette be Olaf Scholz pénzügyminiszter szerdán.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint Scholz hangsúlyozta, hogy a támogatást a jelenlegi költségvetésből finanszírozzák, és a pénzt a lehető legrövidebb idő alatt az érintettek rendelkezésére bocsátják. 

A kereszténydemokrata párt (CDU) támogatottsága egyébként szintén megsínylette a természeti katasztrófát: egy új közvélemény-kutatás eredményei szerint – mely elsőként figyelembe vette az áradás hatásait is – , 9 százalékpontra szűkült Merkel tömbjének előnye a zöldek felett.

Az sem segít a CDU kampányán, hogy Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és a konzervatívok jelöltje a háttérben jól láthatóan nevetgélt, amíg Frank-Walter Steinmeier német elnök részvétét és együttérzését fejezte ki az árvíz áldozatai felé.

Míg a katasztrófa miatt a klímaváltozás került a nyilvánosság napirendjére, a zöldek nem igazán tudták kamatoztatni a helyzetet, támogatásuk állandó, 19 százalékos. A szociáldemokraták egy százalékpontot nyertek, 16 százalékon állnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.