Áruhiány miatt egyre nehezebb bútort vásárolni

MTI Fotó: Soós Lajos
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 13:49

Ha nem lenne elég a globális chiphiány, akkor a bútorhiány révén egészen biztosan padlóra kerülhet a gazdaság.

Az európai gyártók közel 20 százaléka arról panaszkodott, hogy a termelést korlátozó tényezők közül az anyagok és berendezések hiánya okozza a legnagyobb gondokat – olvasható a Financial Times beszámolójában.

Az autógyártók problémáin kívül a beszállítói láncok összeomlásának újabb áldozata bútoripar, a súlyos helyzet már az Ikeát is érzékenyen érintette. A svéd bútorgyártó képtelen előrejósolni, mikor térhetnek vissza a megszokott kerékvágásba, a váltás akár évekig is eltarthat.

A francia Temahome-nál, amely cég többek között faasztalokat, polcokat, televízióállványokat gyárt, óriási kihívást jelent annak a megoldása, hogy ne álljon le a termelés.

A faanyag, a gyanta és az acél hiánya következtében a 600 termékből álló katalógus fele elérhetetlen a vásárlók számára, és amelyek maradtak, azokat is csak magas felárért cserébe tudják kínálni.

A szállítási költségek emelkedését, a rossz időjárás miatt késlekedő szállításokat, továbbá az ázsiai kikötők lezárását világszerte mindenki megérzi. A szállítmányozás valóságos rémálomnak számít, még egy csavar, vagy egy kis alkatrész eljuttatása is beletelhet akár három hónapba, ha Ázsiából érkezik.