Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Ennyit kellene most fizetnünk az élelmiszerekért árstop nélkül

Fotó: ytalerenok / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 9. - 15:30

Jelentős áremelkedés történt az elmúlt időszakban, a friss inflációs adatokból pedig kikövetkeztethető, mennyibe kerülnének a kiválasztott alap élelmiszerek, ha feloldanák az intézkedést.

Bár június végéig még biztosan alacsonyabb áron vásárolhatjuk a kiválasztott élelmiszereket a boltokban – és talán a kormány utána is meghosszabbítja az intézkedést -, egy idő után minden bizonnyal megszűnik az árstop, és hatalmas áremelkedés történik ezeknél a termékeknél.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Évek óta nem látott inflációt mérnek a világ számos országában, köztük Magyarországon, ahol a kormányzati intézkedések – mint a rezsiárak befagyasztása vagy az üzemanyagárstop – ellenére is 10,7 százalékára emelkedett a pénzromlás mértéke.

Az élelmiszer-árstop célja az infláció mérséklése lenne, kétséges azonban, mennyire hatékonyan képes ezt szolgálni, mivel a boltok többsége más termékek árába építi be az elszenvedett veszteséget, a bérnövekedéseknek és egyszeri juttatásoknak miatt ugyanis erős a kereslet.

A legrosszabb helyzetben a kisboltok vannak, amelyek választéka kisebb, és termékeik egyébként is drágábbak; nekik nagyobbat kellene emelnie az áron, hogy kompenzálják a kieső bevételeiket.

A friss inflációs adatokból látható, hogy az árak befagyasztása nem fékezte meg a helyettesítő termékek árának emelkedését, továbbá kikövetkeztethető belőlük, mennyi lenne most az árstopos termékek piaci ára – olvasható a Napi cikkében.

A bontott csirke és a csirkecomb ára 40 százalékkal emelkedett október óta, ezek alapján pedig csirkemell ára májusban 1 600 forint helyett 2 200 felett lenne kilónként. Mivel a beszerzéssel és feldolgozással járó költségek tovább emelkednek, az intézkedés feloldása után várhatóan ennél is magasabb áron juthatunk hozzá a boltokban.

A sertéskaraj ára 25 százalékkal növekedett, ami minden bizonnyal hasonló áremelkedést vont volna maga után a sertéscombot illetően is, amelynek rendes piaci ára jelenleg 1 900 forint körül mozogna.

Ugyancsak 25 százalékkal drágult a pasztőrözött ESL tej is, így a 277 forintos UHT tejért ma 350 forintot kellene fizetnünk bevásárláskor. A rétesliszt ára 45 százalékkal nőtt, amiből kikövetkeztethető a finomliszt árának változása is; árstop nélkül 300 forint körül lenne egy kilogramm ára.

A cukor és olaj árát nehezebb megbecsülni, mert nincs helyettesítő termék, és már nagyon régen láthattunk piaci árat ennél a két terméknél. Az étolaj beszerzési árának hatalmas emelkedése alapján azonban valószínűleg 1 000 forintnál is többet fizetnénk érte literenként az árak befagyasztása nélkül.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.