Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Egy egész ország adatait ellophatta egy hacker, sztárok is köztük vannak

Argentín nemzeti színû zászlót tartó tüntetõk állnak autókon Buenos Airesben 2020. szeptember 13-án. Több száz ember vett részt az Alberto Fernandez argentin elnök kormánya elleni tüntetésen. Ezen a napon az országban több helyen is voltak tiltakozások. MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni
not image

Nagy Noel

2021. október 20. - 12:00

Szeptemberbe érte átfogó támadó Argentína egyik kormányzati adatbázisát, amely az állampolgárok személyes adatait tartalmazta.

A The Record nevű hírportál beszámolója szerint sikerült kijátszani az argentin kormány informatikai rendszerét, amelynek köszönhetően sikerült hozzáférni az állampolgárok legfontosabb személyes adatait tartalmazó adatbázishoz.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Bátran kijelenthető, hogy ilyen nem fordult elő, hogy egy ekkora ország teljes lakosságának adatait ellopják. Ezek között olyan szenzitív adatok szerepeltek, mint a név, lakcím, születési adat, nemre vonatkozó adat, igazolvány lejárati dátuma és a személyi szám is.

Bár a hackertámadást még szeptemberben hajtották végre, most hozták nyilvánosságra annak részleteit – noha erről már elkezdtek szivárogtatni a közösségi médiában, ugyanis egy ismeretlen a Twitterre kezdte el posztolni ismert argentinok adatait.

Köztük olyan emberek személyes adatai is kiszivárogtak, mint Lionel Messi és Sergio Agüero, az ország két sztárlabdarúgója. Alberto Fernandez, az ország elnöke sem úszta meg, mint ahogyan számos politikus és újságíró sem.

Az argentin belügyminisztérium közölte, hogy az Egészségügyi Minisztériumhoz rendelt VPN-fiókon keresztül készítettek képeket, mintegy figyelemelterelésként, amikor az adatokat elkezdték közzétenni a közösségi médiába.