Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Magyarországon is komoly áremelést okozhat a papírhiány

Fotó: unsplash/Annie Spratt
not image

Borbély Fanni

2021. december 21. - 05:14

A papír csomagolóanyagok iránti kereslet és az ár is jelentősen megnövekedett, emellett azonban egyre nagyobb teret nyernek a biológiailag lebomló műanyag zacskók is.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára az Infostartnak elmondta, Kína eddig az egyik legnagyobb hulladékpapír-importőr volt, de a helyi jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, mely komoly szerepet játszott abban, hogy papírhiány alakult ki.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Nagy Miklós meglátása szerint a hiányt csak tovább rontotta az, hogy az EU bevezetett egy nagyon szigorú, ám véleménye szerint nem kellőképpen átgondolt szabályozást, mely azért is okoz problémát, mert a nagyobb csomagolószer-gyártók többnyire éves kontingenssel dolgoznak.

Az áremelkedések többsége idén volt tapasztalható, főként a második évben, de ezek az áremelkedések majd csak a jövő év elején lesznek észrevehetőek az árakban. Ennek mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, valamint attól, hogy annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül – mindez a termékhez viszonyítva akár 5-30 százalék is lehet.

Mivel Magyarországon is egyre kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk, és a jogszabályváltozás, valamint a környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés azt eredményezte, hogy a forgalmazók komoly készleteket halmoznak fel, ami jelentősen torzítja az idei számokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.