Aranylabda: itt a győztes, ő nyerte a díjat, Ronaldo a TOP-3-ba sem jutott be

Fotó: MTI/EPA/Steffen Schmidt
not image

Hujber Dávid

2021. november 29. - 21:54

Kiderült, hogy ki nyerte a 2021-es Aranylabdát, amire több világsztár pályázott, de csak egyvalaki kaphatta meg.

Ezúttal is nagyon komoly nevek kerültek fel a szűkített listára, mint például Messi és C. Ronaldo, akik korábban hat, illetve öt alkalommal nyerték meg a szavazást, amivel abszolút rekorderek lettek.

Messi volt az egyik nagy favorit, aki immáron a PSG színeiben igyekszik gyártani a gólokat és gólpasszokat. Ezelőtt 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben nyerte meg a legértékesebb futballdíjat, amit egy játékos kaphat.

A nagy rivális portugál, aki ugyancsak nyáron váltott csapatot és tért vissza a Manchester Unitedhez, öt Aranylabdával a neve mellett várta a 2021-es eseményt. C. Ronaldo először 2008-ban nyert, 2013 és 2014 között duplázott, 2015-ben Messi visszavágott, míg 2016-ban és 2017-ben ismét CR lett a befutó.

Előttük a legeredményesebb aranylabdások Platini, Cruyff és Van Basten voltak, összesen három ilyen elismeréssel a nevük mellett. A régi nagy nevek közül Ronaldo kétszer tudott nyerni, egyedüli brazilként, mivel Ronaldinho is „csak” egyszer került a lista élére, még 2005-ben.

A női és férfi Aranylabda díját nagyon stílusosan Fernando Alonso és Esteban Ocon, a az F1-es csapattársak prezentálták. A spanyol világbajnok hatalmas futballrajongó, imádja a Real Madridod, míg a francia csapattársa a PSG-nek szurkul, szintén hazahúz a szíve.

Horrorsérülése miatt idén már nem léphet pályára Neymar

Az év csatára címet Lewandowski kapta, közvetlen azután, hogy Pedri vehette át az év legjobb fiatal játékos díját. A Bayern München és a Barcelona csatára is a párizsi helyszínen vette át a díjat.

A női Aranylabdát a Barcelona nagy sztárja, Alexia Putellas vehette át, amiért rendkívül hálás volt, többek között a csapattársainak is köszönetet mondott. A 27 éves spanyol támadó középpályás és szélső 2010 óta profi, eddig kizárólag Spanyolországban játszott. Fiatalként a Barcelonánál is nevelkedett, de az Espanyolnál mutatkozott be profiként, majd a Levantéhoz került, 2012 óta pedig a Camp Nou az otthona.

Voltak meglepetések az este alatt, az kevésbé, hogy Donnarumma, az Európa-bajnok olasz válogatott lett az év kapusa. Az már inkább meglepő volt, hogy Ronaldo az Aranylabda szavazáson csak a 6. helyet gyűjtötte be a bombaformában lévő Salah és De Bruyne előtt, akit Mbappé és Donnarumma követett a TOP-10 végén.

Noha Kantét tartották az egyik fő esélyesnek, csak negyedikként fejezte be az estét, majd jött Benzema és Jorginho, így Messi és Lewandowski között dőlt el a cím sorsa. A legfontosabb kérdés előtt jelentették be, hogy az év csapata a BL-győztes Chelsea.

Az Aranylabdát végül Messi húzta be, már hetedik alkalommal.