Aranyat bányásztak egykor Telkibányán, ahol most a kincseket tanösvény mutatja be

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 29. - 05:23

Az egykori magyar bányavárosban tanösvény vezeti végig a túrázókat, amelyen keresztül megcsodálhatják a látogatók Telkibánya kincseit és nevezetességeit.

A virágzó bányavárosként ismert településen egykor értékes kincseket rejtett a föld mélye, melyről már az 1300-as évekből maradt fenn írásos dokumentum, amikor Nagy Lajos király bányavárossá emelte.

Majd a felszín közelében levő nemesfém fogyása miatt a 16-18. században ideiglenesen szüneteltetésre került a kitermelés, később Mária Terézia nyittatta újra a bányát, ami ekkoriban a regéci uradalom részét képezte.

A falut az aranygombos jelzővel is illették, mivel úgy hírlett, hogy régen a templom keresztjét tartó gomb aranyból készült, ami a település kivételes gazdagságát szemléltette. Telkibányán ma közel 620-an laknak, faluja pedig ideális pihenőhely, illetve remek kiindulópont túrázáshoz is, mivel sok-sok látnivalót tudhat a magáénak – derül ki a Femina cikkéből.

9,7 millió alá csökkent Magyarország lakossága

Ide tartozik a Telkibányai Helytörténeti kiállítás, ahol a térség ásványkincsei, a középkori aranybányászat és a porcelángyártás emlékei is megtekinthetők, a múzeum mellett pedig egy malomkőpark, a Szent Katalin Emléktáró és az Aranybányászok szoborcsoport is látogatható, valamint a 3 vagy 8 kilométeres körtúrán az Aranyásók útja nevű tanösvényen keresztül a környék történelmét és geológiáját ismerhetik meg a túrázók.