Apró hiperszonikus rakétákkal szedheti ki az amerikai légierő a kínai fegyvereket

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 15:06

Az Egyesült Államok Védelmi Ügynökségének (MDA) pazar ötlete támadt, kitalálták ugyanis, hogy az ellenséges erők hiperszonikus rakétáit apró méretű, szintén hiperszonikus egységekkel kellene kiiktatni.

A Breaking Defense magazin riportjából kiderült, a rendszer képes semlegesíteni a veszélyes rakétákat még jóval azelőtt, hogy a leereszkedési fázisba kerülnének, tehát gyakorlatilag a levegőben fel tudják robbantani őket.

A világ nagyhatalmai egyébként rengeteg hiperszonikus rakétával rendelkeznek, Kínán és Oroszországon kívül az Egyesült Államok is lázasan fejleszti a flottáját, melyekkel elképesztő pusztítást lehetne végrehajtani, ha nem lennének nemzetközi szerződések, amelyek megtiltanák a használatukat.

Az apró hiperszonikus minirakétát arra tervezték, hogy rövid időn belül képes legyen eljutni a célponthoz, nem mellesleg a szerkezet programozható is, ami azt jelenti, hogy előre megtervezhetik, milyen szögben érje az ellenséges rakétákat.

Az MDA által nemrégiben közzétett hivatalos dokumentum alapján az Aegis kategóriába tartozó rombolókról indíthatják útjuknak a minirakétákat, amelyek az amerikai haditengerészet kötelékébe tartoznak.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A szerződés az előző hónapokban végrehajtott kínai hiperszonikus rakétakísérlet nyomán jött létre, amely a Föld körül keringett, és ami az Egyesült Államokat és szövetségeseit meglepte, mivel nem tudták észlelni a fegyvert, mielőtt az elérte volna a tervezett célpontot.