Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Egy apró, rendkívül ellenálló élőlény lett Utah állam hivatalos rákféléje

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A sórák ezzel Utah állam más szokatlan szimbólumaihoz (mint például a Utahraptorhoz és a holland sütőhöz) csatlakozott.

A CNN beszámolója alapján a sórák (Artemia salina) lett Utah állam hivatalos rákféléje, amely apró mérete (10-12 mm) ellenére egy rendkívül ellenálló faj, s szinte minden sós állóvízben, így a Nagy-sóstóban is megtalálható.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

Emellett az is kiderült, hogy a sórák ezzel Utah állam más szokatlan szimbólumaihoz (mint például a Utahraptorhoz és a holland sütőhöz) csatlakozott, de mint a többi jelkép esetében, úgy most is megvan az oka, miért esett erre az apró élőlényre a választás.

A utahi vadvédelmi hivatal közleményében az áll, hogy ez a rákféle fontos szerepet játszik Utah gazdasága és ökoszisztémája szempontjából, hiszen a petéiket rákok és halak etetésére használják, a kifejlett példányokat pedig fagyasztott eleségként forgalmazzák.

Ám nemcsak az emberek, hanem a madarak is profitálnak a sórák-állományból: a feketenyakú vöcsök egyik fontos tápláléka, amely a víz alatt kapja el élelmét. Bár kiváló úszó, a szárazföldön halálra van ítélve, mert sem járni, sem felszállni nem tud szilárd talajon.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni a sórák fontosságát a Nagy-sóstó ökoszisztémáját illetően. Nagyon örülünk, hogy ez az apró élőlény lett Utah állam hivatalos rákféléje, amely így már megkaphatja a neki kijáró figyelmet”

– emelték ki a közleményben.