Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Nézzük, milyen idő vár ránk vasárnap

Fotó: Unsplash/Lenstravelier
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Nézzük meg közelebbről, milyen időjárás vár ránk vasárnap, a hét utolsó napján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti/várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig: Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből szombaton a Dunántúlon, vasárnap napközben a Dunától keletre fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar.

Szombaton néhol erősebb zivatarcella is lehet. Éjszaka általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a csapadékgócok számossága csökken, zivatar az idő előrehaladtával egyre kevésbé valószínű. Az északira, északnyugatira forduló szél éjjel a Dunántúlon már megélénkülhet, vasárnap napközben már másutt is többfelé élénk, a Dunántúlon és a Zemplén, valamint a Nyírség térségében erős széllökések is lehetnek. Ugyanakkor zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között valószínű, a kevésbé felhős, szélcsendes nyírségi részeken azonban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 19, 20 fok körül alakul.

Időjárási helyzet Európában: Nagy területen nyugodtabb idő a tőlünk keletre fekvő országokban van, arrafelé napos, száraz idő uralkodik egy anticiklonnak köszönhetően. A magasnyomástól keletre továbbra is egy lassan araszoló, Észak-Európától egészen Törökországig elnyúló hullámzó frontrendszer mentén sok a felhő, az eső mellett záporok, zivatarok is kialakulnak.

Helyenként jelentősebb, 30-40 mm csapadék is lehullott a Kelet-európai-síkságon az elmúlt 24 óra során. Szintén változékonyabb az idő az alpesi országokban, annak a ciklonnak köszönhetően, amelynek melegfrontja felettünk is átvonult. Szombaton a labilis légtömegben a Dunántúlon, vasárnap attól keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

(MTI)