Visszatért az Apple az okostelefon-piac trónjára

not image

Kulcsár Péter

2022. január 18. - 17:23

A cupertinói techóriás ismét erősen teljesített: 2021 negyedik negyedévében az összes gyártó közül a legtöbb mobiltelefont sikerült leszállítaniuk.

2021 harmadik fiskális negyedévében az Apple még csak a második helyen tanyázott a Samsung mögött, az utolsó három hónapban azonban beérte őket, sőt meg is előzte a dél-koreai gyártót, ami főként az iPhone 13-as sorozat piacra dobásának köszönhető – derült ki a Canalys elemzéséből.

A cupertinói techóriás ellátási lánca kezd helyreállni, amit az elképesztően pozitív kínai adatok is megerősítettek, azonban még ennek ellenére sem tudtak annyi iPhone-t legyártani, hogy kielégítsék a keresletet, így egyes piacokat kénytelenek voltak előnyben részesíteni másokkal szemben.

Nem csupán az Apple az egyetlen, amely küzd a globális chiphiánnyal: a kapacitás bővítéséig az okostelefon-gyártók többsége új beszállítók után kezdett nézelődni, és át kellett alakítaniuk a termékkínálatukat, hogy a legkelendőbb modellekre tudjanak összpontosítani.

A Samsung, amely az első, a második és a harmadik negyedévben is tartotta vezető pozícióját, a második helyre csúszott vissza, ám közlelebb került a cupertinóiakhoz, mint 2020 utolsó negyedévében, ami jó hírként értékelhető, hiszen a februárban bemutatandó Galaxy S22 széria jóvoltából radikális változás várható.

A nyers adatok alapján az Apple 2020 negyedik negyedévében a piac 23 százalékát, míg a Samsung a 17 százalékát uralta, 2021 azonos időszakában pedig 22, illetve 20 százalékra szűkült az arány – az almás cég javára. Mindeközben a Xiaomi, az Oppo és a vivo egy százalékponton belül vannak az egy évvel ezelőtti helyzetükhöz képest, ezért esetükben számottevő változások nem történtek.