Pert indított az Apple a kémprogramot fejlesztő izraeli NSO Group ellen

Fotó: Unsplash/ Laurenz Heymann
not image

Kornis Vivien

2021. november 24. - 08:33

A techóriás azt szeretné elérni, hogy a Pegasus-botrányban értintett NSO “ne használhasson semmilyen Apple-szoftvert, szolgáltatást vagy eszközt”.

Előzmény:

 

 

Az Apple kedden bejelentette, hogy pert indít az izraeli NSO Group ellen, amely a telefonok feltörésére alkalmas kémprogramjaival vált híressé idén nyáron világszerte – számolt be az EuroNews.

Európai uniós újságírói díjat nyert a Pegasus-t leleplező csoport

A techóriás azt szeretné elérni, hogy a Pegasus-botrányban értintett NSO “ne használhasson semmilyen Apple-szoftvert, szolgáltatást vagy eszközt”.

Az olyan, állami támogatást élvező szereplők, mint az NSO, dollármilliókat költenek a kifinomult megfigyelési technológiákra elszámoltathatóság nélkül. Ezen változtatni kell” – jelentette ki Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke közleményében.

Az NSO Pegasus névre hallgató kémprogramját korábban már alkalmazták arra, hogy aktivisták és újságírók, vagyis a regnáló hatalmakat veszélyeztető személyek telefonjait feltörjék, anélkül, hogy ez feltűnhetett volna nekik. 

Mit tudunk eddig a lehallgatási botrányról, amelyben Magyarország is érintett?
Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vizsgálatot indított a Pegasus ügyében

A támadásokat 2018 óta folyamatosan figyelik, és az Amnesty International szerint még mindig javában zajlanak. 

Az NSO Group azt állítja, hogy technológiáját a “kormányszervek a terrorizmus és a bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására” használják.

November elején a vállalat azonban felkerült az amerikai kereskedelmi minisztérium rosszindulatú kibertevékenységeket folytató szereplőkről összeállított listájára.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az amerikai kormány szerint bizonyíték van arra, hogy az izraeli vállalat “kémszoftvereket fejlesztett ki és szállított le külföldi kormányoknak, amelyek ezeket arra használták fel, hogy kormánytisztviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat és nagykövetségi dolgozókat vegyenek velük célba”.

A vállalatot a Facebook is beperelte a WhatsApp-felhasználókat ért támadások miatt.