Letaszították az Apple-t a trónról, ám van még rá esély, hogy ismét az első helyre kerül

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 12. - 22:44

Egy beszámoló szerint közel-keleti volt a trónfosztó, emellett a mostani változás jól szemlélteti a világgazdaságban tapasztalható általánosabb tendenciákat.

A világ legértékesebb vállalata címet immár a szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco birtokolja, ezzel második helyre kényszerítve az Apple-t, amelynek kiváltó oka az volt, hogy az Apple árfolyama a szerdai tőzsdei kereskedésben 5,2 százalékot esett vissza.

A beszámolóból kiderül, miszerint a technológiai részvények árfolyama általános mélyrepülést mutatott a tengerentúli piacokon, ezzel az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra csökkent, míg az Aramco vállalaté jelenleg 9,1 billió szaúd-arábiai riál (körülbelül 2430 milliárd dollár).

Azonban a két vállalat értéke és egymással szembeni pozíciója a részvényárfolyamok ingadozása miatt változhat a későbbiekben, vagyis az Apple akár vissza is kerülhet az első helyre, ám a mostani változás jól szemlélteti a világgazdaságban tapasztalható általánosabb tendenciákat – írta a Business Insider.

Egyrészt az energiapiac fellendülőben van, ugyanis az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók, valamint más tényezők jelentősen megemelték az árakat, miközben az Apple legutóbbi közleményében az ellátási lánc korlátaira figyelmeztetett.