Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Apple: az iMessage figyelmeztet, ha épp lehallgatnak

Fotó: Unsplash/Alexander Shatov
Mobil
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Apple állítja, hogy egy új iMessage-funkció fogja figyelmeztetni a felhasználókat, ha az államilag támogatott kémek épp lehallgatnának.

A Verge számolt be arról, hogy az Apple bejelentette, érkezik az iMessage-be egy új, Contact Key Verification opció, kifejezetten a “rendkívüli digitális fenyegetésekkel szembesülő felhasználók” számára, melynek segítségével az érintettek ellenőrizhetik, hogy valóban azzal a személlyel csevegnek-e, akivel akartak.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az új iOS- és iCloud-biztonsági kezdeményezés kapcsán az Apple azt állítja, hogy eme ellenőrzési lehetőség lehetővé teszi azt, hogy azok az emberek, akik “rendkívüli digitális fenyegetéssel” néznek szembe – például aktivisták, újságírók, vagy politikusok –, megbizonyosodjanak arról, hogy nem “szaglásznak” utánuk.

Az Apple szerdán adta ki közleményét a funkció kapcsán, melyből kiderült, hogy ha egy iMessage-beszélgetés mindkét résztvevője engedélyezi a funkciót, úgy riasztást kapnak, ha “egy kivételesen fejlett személynek, például egy államilag támogatott támadónak valaha is sikerülne feltörnie a felhőszervereket, hogy aztán saját eszközzel lehallgassa ezeket a titkosított beszélgetéseket”.

Kissé riasztó, hogy e közlemény úgy hangzik, mintha rendszeres lenne a keményvonalas kémkedés az Apple-készülékeken, ám ez az új funkció nagy eséllyel nem véletlenül került be: az Apple ugyanis elismerte, hogy a nemzetállamok célba vették az iMessage-et, melyek közül sokan “nem feltétlenül az emberek érdekeit tartják szem előtt”.

Noha maga az iMessage már jó ideje végponttól-végpontig titkosított, az embereknek még mindig van fenntartása vele, miután több incidens is történt, melyek arra késztették a legóvatosabb felhasználókat, hogy inkább egy másik biztonságos üzenetküldő alkalmazást használjanak, például a Signalt, vagy a WhatsAppot.